Türkiye' de fen eğitiminde artırılmış gerçeklik uygulamalarının akademik başarı ve kalıcılığa etkisi: Bir meta analiz çalışması
The impact of augmented reality in science education on academic achievement and permanence in Turkey: A meta analysis study
  1. Tez No: 892723
  2. Yazar: ÖZGE EKİNCİ ÜNYELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜLNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, akademik başarı, fen eğitimi, kalıcılık, meta analiz, augmented reality, science education, academic achievement, permanence, meta-analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın genel amacı, artırılmış gerçeklik uygulamalarının fen eğitiminde akademik başarı ve kalıcılığa etkisini konu edinen deneysel-yarı deneysel çalışmaları sentezlemektir. Araştırmaya dahil edilen çalışmaların belirlenmesinde bazı kriterler belirlenmiştir. Bu kriterler çerçevesinde ulusal tez merkezi veri tabanının taranması sonucunda 43 çalışma araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen 43 çalışmadan 46 etki büyüklüğü elde edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen çalışmaların toplam örneklem büyüklüğü 2710' dur. Araştırmanın geçerliğinin değerlendirilmesi açısından yayın yanlılığı test edilmiştir ve yanlılık riskine rastlanmamıştır. Çalışmalardan elde edilen betimsel analize dayalı istatistiki veriler tablolarla sunulmuştur. Meta-analiz sonuçları, artırılmış gerçeklik uygulamalarının fen eğitiminde akademik başarı ve kalıcılık üzerinde daha etkili olduğunu göstermektedir. 43 çalışmadan ortaya çıkan 46 etki büyüklüğü için yapılan heterojenlik testi sonucuna göre rastgele etki modeli altında analiz edilmiştir. Etki büyüklüğü hesaplamasında deney ve kontrol gruplarının farklı örneklem büyüklüklerine sahip olması sebebiyle Hedge's g kullanılmış ve g=0.967 olarak hesaplanmıştır. Ulaşılan genel etki değeri Cohen (1988)' e göre yüksek düzeyde etki göstermektedir. Kalıcılığa bağlı çalışılan 8 çalışmanın ortalama etki büyüklüğü sabit etkiler modeline göre 0.942 olarak bulunmuştur. Kalıcılığa bağlı ulaşılan genel etki değeri Cohen (1988)' e göre yüksek düzeyde etki göstermektedir. Etki büyüklüğünü değiştirecek faktörleri incelemek için 5 moderatör değişken belirlenmiş ve alt analiz yapılmıştır. Moderatör değişkenler analizlerinde; öğrenme düzeyi, yayın yılları, yayın türü, uygulama süresi ve disiplin moderatörleri için anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to synthesize experimental and semi-experimental studies on the effects of augmented reality applications on academic achievement and retention in science education. Some criteria were determined to determine the studies included in the research. As a result of scanning the national thesis center database within the framework of these criteria, 43 studies were included in the research. 46 effect sizes were obtained from 43 studies included in the research. The total sample size of the studies included in the research is 2710. Publication bias was tested to evaluate the validity of the study and no risk of bias was found. Statistical data based on descriptive analysis obtained from the studies are presented in tables. Meta-analysis results show that augmented reality applications are more effective on academic success and retention in science education. According to the results of the heterogeneity test for 46 effect sizes arising from 43 studies, they were analyzed under the random effect model. Since the experimental and control groups had different sample sizes, Hedge's g was used in the effect size calculation and was calculated as g = 0.967. According to Cohen (1988), the overall effect value reached shows a broad effect. The average effect size of 8 studies on permanence was found to be 0.942 according to the fixed effects model. According to Cohen (1988), the overall effect value achieved based on permanence shows a wide effect. To examine the factors that would change the effect size, 5 moderator variables were determined and sub-analysis was performed. In moderator variables analyses; No significant differences were found for learning level, publication years, publication type, application period and discipline moderators.