Enhancing maize production resilience to climate change through smart agricultural practices: The case of Shebelle/ Ethiopia
Akıllı tarım uygulamaları ile mısır üretiminin iklim değişikliğine karşı dayanıklılığının artırılması: Shebelle / Etiyopya örneği
- Tez No: 893141
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BOSTAN BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, mısır üretimi, direnç, akıllı tarım uygulamaları, Etiyopya, Shebelle, Climate change, maize production, resilience, climate-smart agriculture, Ethiopia, Shebelle
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
İklim değişikliği dünya çapında tarım sektörü için önemli tehditler oluşturmaktadır ve Etiyopya, tarım gibi iklime duyarlı sektörlere olan bağımlılığı nedeniyle özellikle savunmasızdır. Bu çalışma, akıllı tarım uygulamalarının benimsenmesi yoluyla Etiyopya'nın Shebelle bölgesinde mısır üretiminin iklim değişikliğine karşı direncini analiz etmektedir. Bu araştırma, literatür değerlendirmesi, saha araştırmaları ve veri analizinin bir kombinasyonunu kullanarak, iklim değişikliğinin mısır verimliliği üzerindeki önemli sonuçlarını vurgulamaktadır; bunlar arasında Ertik yağış modelleri, artan sıcaklıklar, su kıtlığı ve değişen haşere dinamikleri yer almaktadır. Ara ekim, gübre uygulaması, su yönetimi uygulamaları, ürün rotasyonu ve sulama gibi CSA uygulamalarının toprakta nem tutma oranını artırarak, erozyonu azaltarak ve sürdürülebilir arazi kullanımını teşvik ederek dayanıklılığı artırdığı tespit edilmiştir. Sonuçlar, bu CSA uygulamalarının sadece iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda yerel çiftçiler için verimliliği ve geliri de artırdığını göstermektedir. Ayrıca araştırma, çiftçilerin CSA uygulamalarını benimsemesini etkileyen sosyo-ekonomik unsurlara işaret ederek eğitim, yayım hizmetlerine erişim ve finansal kaynakların iyileştirilmesi için hedefe yönelik müdahalelere duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu tez, Etiyopya tarımında iklim değişikliğine uyumun anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve mısır üretim sistemlerinin dayanıklılığını artırmak için politika yapıcılar ve uygulayıcılar için pratik öneriler sunmaktadır. CSA uygulamalarının uygulanması, artan iklim zorlukları karşısında gıda güvenliğini korumak ve kırsal geçim kaynaklarını sürdürmek için uygun bir strateji olarak önerilmektedir. Shebelle bölgesindeki küçük ölçekli çiftçiler arasında akıllı tarım uygulamalarının yaygın olarak benimsenmesini kolaylaştıracak mekanizmalar önermekte ve desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change poses significant threats to agricultural sector worldwide, with Ethiopia being particularly vulnerable due to its reliance on climate-sensitive sectors such as agriculture. This study analyzes the resilience of maize production to climate change in the Shebelle region of Ethiopia through the adoption of smart agricultural practices. This research highlights important climate change consequences on maize productivity, including erractic rainfall patterns, rising temperatures, water scarcity and changing pest dynamics, by utilizing a combination of literature evaluation, field surveys, and data analysis. CSA practices such as intercropping, manure application, water management practices, crop rotation and irrigation were found to improve resilience by enhancing soil moisture retention, lowering erosion, and encouraging sustainable land use. Results shows that the implementing of these CSA practices not only mitigates the negative effects of climate change but also increases productivity and income for local farmers. Additionally, the research indicates the socio-economic aspects influencing farmers' adoption of CSA practices, emphasizing the need for targeted interventions to improve education, access to extension services, and financial resources. This thesis contributes to the understanding of climate change adaptation in Ethiopian agriculture and offers practical recommendations for policymakers and practitioners to enhance the resilience of maize producing systems. The implementation of CSA practices is suggested as a viable strategy to safeguard food security and maintain rural livelihoods in the face of escalating climate challenges. It recommends and supports mechanisms to facilitate the widespread adoption of smart agriculture practices among smallholder farmers in the Shebelle region.