Short circuit analysis and management of micro-grid system by using ETAP software
ETAP yazılımı kullanarak mikro şebeke sisteminin kısa devre analizi ve yönetimi
- Tez No: 893651
- Danışmanlar: PROF. DR. MURTAZA FARSADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Statik Kompansatör (STATCOM), Şebeke Kararlılığı, Rüzgar Santrali, Kısa Devre, ETAP Software, Static Compensator (STATCOM), Grid Stability, Short Circuit
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Güvenli bir şebekeye sahip olmak, bir yandan tüketici memnuniyetini sağlarken, diğer yandan ciddi bir arıza durumunda trafo merkezleri ve santral içindeki şebeke ve ekipmanların zarar görmesinin en aza indirilmesini sağlar. Bu amaçla özellikle alçak gerilim şebekelerinde çeşitli faktörlerin değerlendirilmesi bu arızalardan kaynaklanan kesintileri azaltabilir ve en aza indirebilir. Fazör ölçüm ünitelerinin güç sistemi uygulamalarında devrim yaratması bekleniyor. Böyle bir uygulama, güç sistemlerindeki arızaların gerçek zamanlı izlenmesi ve tespitidir. Bu teknolojiye dayanan önerilen metodolojinin, bir iletim hattındaki arızaları tespit etme ve bulma konusunda başarılı olduğu gösterilmiştir. Doğrusal durum tahmincisi, yalnızca mevcut Fazör ölçüm birimlerini kullanarak sistemin durumlarını verimli bir şekilde tahmin etmiştir. Arıza olayları sırasında güç sisteminin dinamiklerini başarılı bir şekilde izleyebilir ve bu tür ölçümlerin verimli durum tahmini için kullanılma olasılığını gösterebilir. Makale ayrıca, olumsuz durumlarda tahmincinin verimliliğini gösteren hiçbir ölçümün olmadığı veriyolundaki arıza gerilimlerini izlemek için doğrusal tahmincinin başarıyla kullanılabileceğini de göstermiştir. Durum tahmini dışında, doğrusal tahmincinin kullanılması, daha yüksek periyodikliklerde çözülürse diğer 'akıllı' şebeke uygulamalarına izin verebilir. Bu çalışmada arıza tespiti, voltaj büyüklüklerinin karşılaştırılmasına dayanıyordu, böylece arızalı veriyolunun hızlı bir şekilde tanımlanması için bir yol sağlandı. Ayrıca şebekenin sağlanan güçteki değişikliklere karşı dinamik tepkisi doğası gereği dalgalanıyor. Geleneksel olarak talebi karşılamak için termik santraller kullanılırken, artık yenilenebilir enerji kaynakları önemli bir rol oynuyor.
Özet (Çeviri)
Having a secure grid ensures that the consumer's satisfaction and, on the other hand and, in the presence of a severe fault, the damage to the grid and equipment inside the substations and power plant are minimized. For this purpose, the evaluation of various factors, especially in low-voltage network, can reduce the outages caused by these faults. The proposed methodology based on phasor measurement units technology, was shown to be successful in detecting and locating faults on a transmission line. Linear state estimator has estimated the states of the system efficiently using only available Phasor measurement units. It could successfully track the dynamics of power system during fault events. Apart from state estimation, using linear estimator, if solved at higher periodicities, can allow for other 'smart' grid applications. In this work detection of faults was based on comparing voltage magnitudes thus providing a path for quick identification of faulted bus. Also dynamic response of the grid to changes supplied power is inherently fluctuating. While thermal power plants were traditionally used to meet demand, renewable energy sources now play a significant role. The intermittent nature of renewables has intensified the network's dynamic responses, necessitating special equipment and control strategies to enhance stability and ensure normal operation, particularly during fault conditions. In this project, to maintain microgrid stability, a STATCOM device is employed to regulate the network voltage by injecting reactive power. The efficiency of the proposed system is evaluated across four different conditions. Results indicate that the utilization of STATCOM can significantly enhance network stability.