Yapay zekânın ceza muhakemesi hukukunda kullanılması
The use of artificial intelligence in criminal procedure law
- Tez No: 894060
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN CANKAT TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: yapay zekâ, ceza muhakemesi, robot, artificial intelligence, criminal procedure, robot
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yapay zekâ teknolojisinin ceza muhakemesi alanındaki kullanımı, hukuk sistemlerinin etkinliğini ve verimliliğini artırma potansiyeline sahiptir. Yapay zekâ sistemleri, büyük veri setlerini hızlı ve doğru bir şekilde analiz edebilme kabiliyeti sayesinde, yargı süreçlerinde karar alma mekanizmalarının hızlandırılmasına ve hata oranlarının azaltılmasına katkı sağlayabilir. Bu durum her açıdan faydalı gözükse bile yapay zekâ teknolojisinin hukuk sistemlerine entegre edilmesiyle birlikte, çeşitli etik ve adalet sorunları da ortaya çıkacaktır. Bu nedenle, yapay zekânın hukuk sistemlerindeki kullanımına ilişkin düzenlemeler yapılması ve bu kullanımın etkin bir şekilde denetlenmesi zorunludur. Yapay zekânın ceza muhakemesi alanında kullanımının birçok avantajı bulunmaktadır. Yapay zekâ tabanlı sistemlerin delil analizi ve karar destek araçları olarak kullanılması, yargılama süreçlerinin hızlanmasına ve daha tutarlı kararlar alınmasına katkı sağlayabilir. Bununla birlikte, yapay zekânın hukuk sistemlerinde kullanımı, etik ve adalet açısından çeşitli sorunları da beraberinde getirmektedir. İlk olarak, yapay zekânın karar alma süreçlerinde kullanılması durumunda, bu teknolojinin tarafsızlığının ve şeffaflığının sağlanması gerekmektedir. Yapay zekâ algoritmalarının eğitiminde kullanılan veri setlerinin tarafsız ve dengeli olması, adil sonuçlar elde edilmesi açısından kritiktir. Aksi takdirde, sistemde önyargıların ve adaletsizliklerin oluşması kaçınılmaz olacaktır. İkinci olarak, yapay zekânın kullanımı, hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması açısından da dikkatle ele alınmalıdır. Yapay zekâ sistemlerinin hatasız olmadığını ve zaman zaman yanlış kararlar verebileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle, yapay zekâ tabanlı sistemlerin denetimi ve bu sistemler tarafından verilen kararların insan denetiminden geçirilmesi önem arz etmektedir. Yapay zekânın hukuk sistemlerinde kullanımı, insan yargıçların ve hukukçuların denetiminde olmalı ve bu teknolojinin kararları üzerinde nihai yetki her zaman insanlarda olmalıdır. Sonuç olarak, yapay zekâ teknolojisinin ceza muhakemesi alanındaki kullanımı, hukuk sistemlerini daha etkin ve verimli hale getirme potansiyeline sahiptir. Ancak, bu teknolojinin kullanımı sonucunda doğabilecek sorunlar göz ardı edilmemelidir. Yapay zekânın hukuk sistemlerinde etkin ve adil bir şekilde kullanılabilmesi için, kapsamlı düzenlemeler yapılmalı ve bu düzenlemeler titizlikle denetlenmelidir. Böylece, adaletin sağlanması ve hukukun üstünlüğünün korunması için önemli bir adım atılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
The use of artificial intelligence technology in the field of criminal procedure has the potential to increase the effectiveness and efficiency of legal systems. Thanks to its ability to analyse large data sets quickly and accurately, artificial intelligence systems can contribute to accelerating decision-making mechanisms and reducing error rates in judicial processes. Even if this situation seems beneficial in every respect, various ethical and justice problems will arise with the integration of artificial intelligence technology into legal systems. Therefore, it is imperative to make regulations regarding the use of artificial intelligence in legal systems and to effectively supervise this use. The use of artificial intelligence in criminal procedure has many advantages. The use of artificial intelligence-based systems as evidence analysis and decision support tools can contribute to the acceleration of judicial processes and more consistent decisions. However, the use of artificial intelligence in legal systems brings along various problems in terms of ethics and justice. Firstly, if artificial intelligence is used in decision-making processes, the impartiality and transparency of this technology should be ensured. It is critical that the data sets used in the training of artificial intelligence algorithms are unbiased and balanced in order to obtain fair results. Otherwise, biases and injustices will inevitably occur in the system. Secondly, the use of artificial intelligence should also be carefully considered in terms of protecting the rule of law. It should not be forgotten that artificial intelligence systems are not infallible and may make wrong decisions from time to time. Therefore, it is important that artificial intelligence-based systems are supervised and the decisions made by these systems are subjected to human supervision. The use of artificial intelligence in legal systems should be under the supervision of human judges and lawyers, and the ultimate authority over the decisions of this technology should always be with humans. In conclusion, the use of artificial intelligence technology in the field of criminal procedure has the potential to make legal systems more effective and efficient. However, the problems that may arise as a result of the use of this technology should not be ignored. In order for artificial intelligence to be used effectively and fairly in legal systems, comprehensive regulations should be made and these regulations should be meticulously supervised. Thus, an important step will be taken to ensure justice and protect the rule of law.