Comparison of the impact of regime type and corruption on growth: Case studies-China and India (2016-2020)
Rejim türü ve yolsuzluğun büyüme üzerindeki etkisinin karşılaştırılması: Vaka çalışmaları-Çin ve Hindistan (2014-2020)
- Tez No: 894285
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Çin, Demokrasi, Hindistan, Otokrasi, Rejim Türü, Yolsuzluk, Autocracy, Corruption, China, Democracy, Growth, India, Regime Type
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yolsuzluk ile herhangi bir ülkenin ekonomik büyümesi arasında, özellikle de bu ülke tek partili bir siyasi sistemle yönetiliyorsa, büyük ölçüde olumsuz bir ilişki olduğu akılda her zaman çizilir ve demokratik rejimler hakkında tartışıldığında bunun tam tersi olur. Ekonomik büyüme, zorunlu olarak yaşam standartlarını ve halkların refahını yansıttığından, onu farklı yönlerden destekleyebilecek veya sınırlayabilecek politika ve stratejilerin bilinmesi önemli hale gelmiştir. Çin ve Hindistan, bu çalışma için örnek olay incelemeleri olarak nüfus, ekonomik güç ve yüksek yolsuzluk düzeyi gibi birçok özellikte büyüme ve yolsuzluk konularıyla ilgilenen uluslararası kuruluşlara göre benzer ülkeler olarak kabul edilmekte ancak bunlar hükümet sistemi açısından birbirlerinden farklılık göstermektedir. Çalışma, 2014-2020 döneminde her iki ülke hakkında dünya çapında güvenilir ve saygın uluslararası kuruluşlardan yayınlanmış gerekli verileri toplamayı ve büyüme göstergelerinin farklı rejimlerdeki yolsuzluk göstergelerinden ne ölçüde etkilendiğini nicel bir çalışma olarak karşılaştırmalı yöntem ve vaka çalışması kullanarak öğrenmeyi amaçlamaktadır. Rejim türleri iki ana tip olarak belirlenerek her değişken için beş ana gösterge alınacaktır: Çin örneği için otokrasi ve Hindistan örneği için demokrasi. Son olarak, Kovid-19'un büyüme üzerindeki etkisi, her iki ülke hakkında genel bir sonuca varmak için incelenecektir.
Özet (Çeviri)
There is always an image drawn in the mind that there is a largely negative relationship between corruption and the economic growth of any country, especially if this country is governed by a one-party political system and it is the opposite when it discussed about democratic regimes. Since economic growth necessarily reflects the standards of living and the well-being of peoples, it has become important to know the policies and the strategies that may support or limit it from different aspects. China and India, as case studies for this study, are considered similar countries in many characteristics such as population, economic strength and high level of corruption as well according to the international organizations that concerned with issues of growth and corruption, but they differ in their system of government. The study aims to collect the necessary published data from worldwide trusted and reliable international organizations on both countries in the period from 2016-2020 to know the extent to which growth indicators are affected by indicators of corruption under the different regimes through the use of a comparative method and case study as a quantitative research. Five main indicators will be taken for each variable with specifying the regime types to two main types: Autocracy which is for Chinese case and democracy which is for Indian case. Finally, the effect of Covid-19 on the growth will be examined on the both countries in order to draw an overall conclusion about them.