Yerel yönetimlerde bulut bilişim teknolojisi: Bütünleşik belediye bulut sistemi mimarisinin araştırılması
Cloud computing technology in local governments: Investigation of integrated municipal cloud system architecture
  1. Tez No: 894311
  2. Yazar: UTKU ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Yönetim Bilişim Sistemleri, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Bulut bilişim, yerel yönetim, bütünleşik belediye bulut sistemi, Cloud computing, local government, integrated municipal cloud system
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnternet ve Bilişim Teknolojileri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bulut bilişim, internet üzerinden bilgisayar sistemlerine, veriye erişim ve bu kaynakların paylaşımını sağlayan bir teknoloji ve hizmet modelidir. Bulut bilişimde geleneksel bilgi işlem altyapılarının aksine donanım ve yazılım kaynakları, bir sunucu üzerinde sanal olarak sağlanır ve internet aracılığıyla kullanıcılara sunulur. Bu model, kullanıcılara esneklik, ölçeklenebilirlik, maliyet etkinliği ve erişim kolaylığı gibi avantajlar sağlar. Kamu hizmeti sunan belediyeler ve diğer yerel idarelerde bulut bilişim, hizmet sunumunda maliyet tasarrufu, ölçeklenebilirlik, erişim kolaylığı, veri yedekleme, güvenlik, yenilikçilik ve verimlilik gibi avantajlar sunabilmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmada yerel yönetimlerde bulut bilişimin altyapısının uygulanmasına ilişkin kavramsal çerçeve belirlenmiş ve konu ile ilgili yerel yönetim çalışanlarının bu çerçeveye ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun yanında yerel yönetimlerde bütünleşik belediye bulut sistemi mimarisinin nasıl anlaşıldığının ve uygulandığının, katılımcıların bulut bilişim hizmetlerine dair tecrübeleri, bu teknolojiye yönelik görüşleri incelenmiştir. Bu amaca yönelik olarak; araştırma kapsamında iletişime geçilen yerel yönetimlere çevrimiçi olarak anket formu gönderilmiş, toplam 31 farklı belediyeden katılım sağlanmıştır. Gönüllülük esasına dayalı olarak yürütülen çalışmaya; 1'i Belediye Başkanı, 4'ü Belediye Başkan Yardımcısı olmak üzere toplam 95 yerel yönetim çalışanı katılım sağlamıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler frekans ve yüzde dağılımları kullanılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda; bulut bilişimin kullanıcılar tarafından yüksek derecede anlaşıldığı ve benimsendiği, belediyelerin bulut bilişim sistemlerini kullanmaya yönelik güçlü bir eğilim gösterdiği görülmüştür. Ancak bu teknolojinin getirdiği zorlukların da farkında oldukları, belediyelerde karar vericilerin teknolojinin sunduğu faydaları değerlendirirken aynı zamanda güvenlik, maliyet ve organizasyonel değişim gibi faktörleri dikkate almaları gerektiği anlaşılmıştır. Yerel yönetimlerin dijital dönüşüm sürecinde güvenliği merkeze alan bir yaklaşım benimsemelerinin son derece önemli olduğu, önerilen bütünleşik belediye bulut sistemi mimarisinin katılımcılar tarafından büyük oranda olumlu karşılandığı sonucuna ulaşılmıştır. 2024, xi + 106 sayfa
Özet (Çeviri)
Cloud computing is a technology and service model that provides access to computer systems, data and sharing of these resources over the internet. Unlike traditional computing infrastructures, in cloud computing, hardware and software resources are provided virtually on a server and made available to users via the internet. This model provides users with advantages such as flexibility, scalability, cost effectiveness and ease of access. In municipalities and other local administrations providing public services, cloud computing can offer advantages such as cost savings, scalability, ease of access, data backup, security, innovation and efficiency in service delivery. In the study carried out in this context, the conceptual framework for the implementation of cloud computing infrastructure in local governments was determined and the opinions of local government employees on the subject were tried to be determined. In addition, how the integrated municipal cloud system architecture is understood and implemented in local governments, participants' experiences with cloud computing services, and their opinions on this technology were examined. For this purpose, an online survey form was sent to the local governments contacted within the scope of the research, and participation was obtained from 31 different municipalities. A total of 95 local government employees, including 1 Mayor and 4 Deputy Mayors, participated in the study, which was conducted on a voluntary basis. The data obtained from the participants were analyzed using frequency and percentage distributions. As a result of the study, it was observed that cloud computing is highly understood and adopted by users and that municipalities show a strong tendency to use cloud computing systems. However, they are also aware of the challenges brought by this technology, and decision makers in municipalities need to consider factors such as security, cost and organizational change while evaluating the benefits offered by the technology. It was concluded that it is extremely important for local governments to adopt a security-centered approach in the digital transformation process, and that the proposed integrated municipal cloud system architecture was largely welcomed by the participants. 2024, xi + 106 pages