Konjenital mikrosefali genetik etiyolojisinin geriye dönük araştırılması: Üçüncü basamak merkez deneyimi
Retrospective investigation of the genetic etiology of congenital microcephaly: A tertiary care centre experience
  1. Tez No: 894369
  2. Yazar: SAADET NUR BOZGEYİK AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrosefali, genetik etiyoloji, mikroarray, tüm ekzom sekanslama, Microcephaly, genetic etiology, microarray, whole exome sequencing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Genetik ve Teratoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Giriş: Mikrosefali, genellikle nörogelişimsel bozukluklarla ilişkili bazen izole bazen de bir sendromun eşlik eden bir bulgusu olarak ortaya çıkan bir durumdur. Çevresel faktörler veya genetik bozuklukların etkisi sonucunda oluşur. Mikrosefaliye yol açan genetik bozukluklar heterojenite gösterir. Amaç: Çalışmamızın amacı çocukluk çağında mikrosefali olgularında sitogenetik ve moleküler tetkiklerin tanı oranını değerlendirmek ve mikrosefali olgularının fenotip ve genotip özelliklerini ortaya koymaktır. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Genetik Hastalıkları Bilim Dalı'nda Ocak 2015-Eylül 2023 tarihleri arasında, mikrosefali nedeniyle takip edilen olgular geriye dönük olarak değerlendirildi. Olguların klinik bulguları, laboratuvar analiz ve genetik tetkik sonuçları hastane dosyalarından elde edildi. Olgular eşlik eden ek anomali varlığına göre izole/non-sendromik/sendromik olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Mikrosefali bulgusu ile hastane sistemine kaydedilmiş 85 olgudan 61'i (Erkek /Kadın: 35/26) çalışmaya dahil edildi. Eşlik eden anomalilerin varlığına göre 8 hasta (%13,1) izole, 19 hasta (%31,2) non-sendromik ve 34 hasta (%55,7) sendromik mikrosefali olarak sınıflandırıldı. Kromozom analizi 55 hastada, mikroarray 43 hastada, klinik ekzom paneli 7 hastada ve tüm ekzom sekanslama (WES) 24 hastada uygulanmıştı. Genetik analizler sonucunda hastaların %32,8'inde (20 olgu) genetik etiyoloji belirlendi. Bir olguda kromozomal anomali, iki olguda mikrodelesyon/duplikasyon sendromu ve geriye kalan 17 olguda ise tek gen hastalığı bulundu. Sonuç: Mikrosefalide, hastaların prognozlarını öngörmek ve genetik danışmanlık sunmak için, kompleks ve multifaktöriyel etiyolojiler içerisinden kesin tanının belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada, sendromik ve nonsendromik mikrosefali olgularında en yüksek tanı oranı yeni nesil dizi analizi ile elde edilmiştir. Bu sonuçlar mikrosefali olgularında WES analizinin birinci basamak tetkik olarak seçilmesinin uygun olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Microcephaly is a condition that typically manifests as a neurodevelopmental disorder, sometimes appearing isolated and other times accompanying a syndrome. It arises as a result of environmental factors or genetic abnormalities. Genetic disorders leading to microcephaly exhibit heterogeneity. Objective: The aim of our study is to assess the diagnostic success of cytogenetic and molecular investigations in cases of microcephaly during childhood, and to elucidate the phenotype and genotype characteristics of microcephaly cases. Method: Cases followed for microcephaly between January 2015 and September 2023 at the Department of Pediatric Genetic Diseases, Ege University Faculty of Medicine, were retrospectively evaluated. Clinical findings, laboratory analyses, and genetic test results of the cases were obtained from hospital records. Cases were classified as isolated/non syndromic/syndromic based on the presence of accompanying additional anomalies. Results: Of the 85 cases recorded in the hospital system with microcephalic features, 61 (Male/Female: 35/26) were included in the study. Based on the presence of accompanying anomalies, 8 patients (13.1%) were classified as isolated, 19 patients (31.2%) as non syndromic, and 34 patients (55.7%) as syndromic microcephaly. Chromosome analysis was performed in 55 cases, microarray analysis in 43 cases, clinical exome panel in 7 cases, and whole exome sequencing (WES) in 24 cases. Genetic etiology was determined in 32.8% of patients (20 cases). One case had a chromosomal anomaly, two cases had microdeletion/duplication syndromes, and the remaining 17 cases had single-gene disorders. Conclusion: In microcephaly, determining an accurate diagnosis from complex and multifactorial etiologies is crucial for predicting patient prognosis and providing genetic counseling. In this study, the highest diagnostic success in syndromic and non-syndromic microcephaly cases was achieved through next-generation sequencing analysis. These results suggest that WES analysis could be considered as the primary diagnostic approach in microcephaly cases.