Lise akran arabuluculuğu programının atılganlık becerileri, iletişim becerileri ve sosyal beceriler üzerindeki etkisinin incelenmesi
A study about the effect of high school peer mediation program on assurance skills, communication skills and social skills
  1. Tez No: 894596
  2. Yazar: ZEYNEP HÜLYA KONYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akran Arabuluculuğu, Etkili İletişim Becerileri, Atılganlık Becerileri, Sosyal Beceriler, Peer Mediation, Effective Communication Skills, Assertiveness Skills, Social Skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise akran arabuluculuğu programının atılganlık becerileri, iletişim becerileri ve sosyal beceriler üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi Kayseri ilinde bir lisede eğitim gören 42 öğrenciden (21'i deney, 21'i kontrol) oluşmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak deney ve kontrol gruplarına“Ergenlerde Atılganlık Ölçeği”,“Etkili İletişim Becerileri Ölçeği”uygulanmıştır. Katılımcıların ebeveyn ve öğretmenlerine ise“Sosyal Beceri Ölçeği”ön test olarak uygulanmış ve katılımcıların bu becerileri değerlendirilmiştir. Deney grubuna 10 oturum akran arabuluculuk eğitimi verilmiştir. Arabuluculuk programının tamamlanmasından sonra hem deney hem de kontrol grubuna son test olarak“Ergenlerde Atılganlık Ölçeği”,“Etkili İletişim Becerileri Ölçeği”uygulanmıştır. Katılımcıların ebeveyn ve öğretmenlerine de“Sosyal Beceri Ölçeği”tekrar uygulanarak katılımcıların bu becerileri yeniden değerlendirilmiştir. Sonuç olarak akran arabuluculuk programının Ergenlerde Atılganlık Becerilerini, İletişim Becerilerini ve Sosyal Becerileri artırmada başarılı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the impact of a high school peer mediation program on assertiveness skills, communication skills, and social skills. The sample of the research consists of 42 students (21 in the experimental group, 21 in the control group) studying at a high school in Kayseri. The“Adolescent Assertiveness Scale”and the“Effective Communication Skills Scale”were applied to the determined experimental and control groups. The“Social Skills Scale”was applied as a pre-test to the parents and teachers of the participants to assess their skills. The experimental group received 10 sessions of peer mediation training. After the completion of the mediation program, both the experimental and control groups were administered the“Adolescent Assertiveness Scale”and the“Effective Communication Skills Scale”as a post-test. The“Social Skills Scale”was reapplied to the parents and teachers of the participants to reassess these skills. As a result, it was determined that the peer mediation program was successful in improving Assertiveness Skills, Communication Skills, and Social Skills in Adolescents.