Safen venin greft olarak hazırlanmasında gelişen hasarda mtor aktivasyonunun biyokimyasal olarak değerlendirilmesi
Biochemical evaluation of mtor activation in damage occurring during the preparation of the saphenous vein as a graft
- Tez No: 894737
- Danışmanlar: PROF. DR. NEHİR SUCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: mTOR, ven greft yetmezliği, büyük safen ven, koroner bypass, endotel hasarı, mTOR, vein graft failure, great saphenous vein, coronary bypass, endothelial damage
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Koroner bypass cerrahisinde greft olarak yaygın kullanılan büyük safen venlerin açık kalma oranları, operasyonel başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Postoperatif ven greft yetmezliğinin etyolojileri arasında, ven greft hazırlığı sürecinde başlayan endotelyal kayıp ve oksidoinflamatuvar değişiklikler yer almaktadır. Güncel literatür bilgileri ışığında, hücre içi bir sinyal molekülü olan mTOR'un (rapamisinin memeli hedefi) bu oksidatif ve inflamatuvar süreçlerde rol oynadığını düşündük. Ven greft hazırlığı işleminden önce alınan safen venler ile işlem sonrası alınan safen venlerin mTOR protein ölçümlerini yaptık ve karşılaştırdık. Amacımız, ven greft yetmezliği patofizyolojisinin anlaşılmasına katkıda bulunmak ve mTOR inhibitörleri ile bu sorunun önüne geçilebilecek çalışmaların yolunu açmaktır. Yöntem: Dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan 44 koroner bypass cerrahisi uygulanacak hasta seçildi. Aynı ekip tarafından safen ven hazırlığı işlemi uygulanan hastalardan işlem öncesi ve işlem sonrası olmak üzere 2 cm'lik safen ven numuneleri alındı. Aynı parçalardan, ışık mikroskopisi incelemesi için de 1 cm'lik numune alındı. Biyokimya numuneleri -80°C'de muhafaza edildi. Doku homojenatı süpernatantlarının hazırlanmasında daha önce tanımlanan yöntemler kullanıldı ve hazırlanan süpernatantlarda toplam protein düzeyi Bradford yöntemi ile ölçüldü. mTOR düzeyleri, uygun kit kullanılarak prospektüslerinde belirtildiği biçimde ELISA yöntemi ile ölçüldü. mTOR protein düzey ölçüm ortalamalarının işlem öncesi ve işlem sonrası olarak değerlendirmede paired t test istatistiği kullanıldı. Bulgular: Koroner bypass cerrahisi için işleme başlamadan önce alınan manipüle edilmemiş safen venin mTOR(ng/ml/mg protein) ortalama ve standart sapma değeri 7.02±2.51 iken, işlemden sonra alınan safen venin mTOR (ng/ml/mg protein) ortalama ve standart sapma değeri 7.51±2.78 idi . İşlem öncesi ve sonrası mTOR (ng/ml/mg protein) ölçüm ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0.41>0.05). Sonuç: Açık cerrahi ven greft hazırlığından geçen safen venlerdeki mTOR değerlenlerinde, işlem öncesi değerlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenmedi. Bu veriye göre, mTOR aktivasyonunu ölçebilmek için 1 saatlik işlem süresinin yetersiz kaldığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In coronary bypass surgery, the patency rates of large saphenous veins, which are commonly used as grafts, are one of the most important factors affecting operational success. Among the etiologies of postoperative vein graft failure are endothelial loss and oxidative-inflammatory changes that begin during the vein graft preparation process. In light of current literature, we hypothesized that mTOR (mammalian target of rapamycin), an intracellular signaling molecule, plays a role in these oxidative and inflammatory processes. We measured and compared mTOR protein levels in saphenous veins taken before and after the vein graft preparation procedure. Our goal is to contribute to the understanding of the pathophysiology of vein graft failure and to pave the way for studies that could prevent this issue using mTOR inhibitors. Method: Forty-four patients, who met the inclusion and exclusion criteria, were selected for coronary bypass surgery. For these patients, who underwent saphenous vein preparation by the same team, 2 cm saphenous vein samples were taken before and after the procedure. Additionally, 1 cm samples were taken from the same pieces for light microscopy examination. Biochemical samples were stored at -80°C. The preparation of tissue homogenate supernatants used previously described methods76, and the total protein levels in the prepared supernatants were measured using the Bradford method. mTOR levels were measured using an appropriate kit and the ELISA method as described in the product literature. Paired t-test statistics were used to evaluate the average mTOR protein level measurements before and after the procedure. Results: For coronary bypass surgery, the mean and standard deviation of mTOR (ng/ml/mg protein) in the unmanipulated saphenous veins taken before the procedure were 7.02±2.51, while those in the saphenous veins taken after the procedure were 7.51±2.78. There was no significant difference between the pre- and post-procedure mTOR (ng/ml/mg protein) measurement averages (p=0.41 > 0.05). Conclusion: In saphenous veins that underwent open surgical vein graft preparation, no statistically significant increase in mTOR values was observed compared to pre-procedure values. Based on this data, it was concluded that a 1-hour procedure duration is insufficient to measure mTOR activation.