Lise öğrencilerinin özgecilik ile empati ve sempati düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between altruism and empathy and sympathy levels of high school students
  1. Tez No: 895071
  2. Yazar: MERVE BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYGEN ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Lise Öğrencileri, Özgecilik, Empati, Sempati, High school students, altruism, empathy, sympathy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada lise öğrencilerinin özgecilik ile empati ve sempati düzeylerini değerlendirmek, etkili olabilecek etmenleri ortaya koymak, lise öğrencilerinin özgecilik ile empati ve sempati düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Trabzon İli Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 7 devlet lisesinde eğitim-öğretime devam 1116 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, lise öğrencileri ve aileleri hakkında demografik bilgilere ulaşabilmek amacıyla Genel Bilgi Formu, Çocuklar İçin Özgecilik Ölçeği ile Adolesanlarda Empati ve Sempati Kurma Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Bağımsız Örneklemler T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Post Hoc Testlerinden Tukey Testi ve Pearson Korelasyon Katsayısı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda lise öğrencilerinin özgecilik düzeyleri lise türü, cinsiyet, yaş, baba öğrenim düzeyi ve yaşanılan yer değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir. Kız Meslek Lisesine devam edenlerin, 15 yaş grubunda olanların, kız öğrencilerin, babaları ortaokul mezunu olanların ve ilçede yaşayan lise öğrencilerinin özgecilik puan ortalamalarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Adolesanlarda Empati ve Sempati Kurma Ölçeği'ne ait tüm alt boyutlarda lise türünün anlamlı bir farklılık oluşturduğu, Duygusal empati ve Sempati alt boyutuna ait puanlarda kız öğrencilerin ve babaları üniversite mezunu olanların puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu, Duygusal empati alt boyutunda anneleri üniversite mezunu olanlar ile ilde yaşayan öğrencilerin puan ortalamalarının anlamlı düzeyde diğer gruplara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Lise öğrencilerinin yaş ve sınıf düzeyinin Bilişsel empati ve Duygusal empati alt boyut puanlarında anlamlı farklılık oluşturduğu ayrıca duygusal empati alt boyutu ile özgecilik arasında düşük düzeyde, sempati alt boyutu ile özgecilik arasında ise orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the altruism, empathy and sympathy levels of high school students, to reveal the factors that may be effective in terms of various variables, and to examine the relationship between altruism, empathy and sympathy levels of high school students. The participants of the study were 1116 students who were continuing their education in seven public high schools affiliated to Ortahisar District Directorate of National Education in Trabzon Province. General Information Form to collect demographic information about high school students and their families, Altruism Scale for Children and Adolescent Measure of Empathy and Sympathy Scale were used as data collection tools in the study. The data were analyzed by using Independent Samples T-Test, One-Way Analysis of Variance, Post-Hoc Analysis with Tukey's Test and Pearson Correlation Coefficient with. The study showed that altruism levels of high school students significantly differed according to high school type, gender, age, father's education level and place of residence. It was found that the mean altruism scores of participants who were attending Girls Vocational High School, in the age group of 15, female students, students whose fathers graduated from secondary school and high school students living in the district were higher than the other groups. High school type made a significant difference in all sub-dimensions of the Adolescent Measure of Empathy and Sympathy Scale. Also, it was determined that female students and those whose fathers are university graduates have significantly higher scores in the Emotional Empathy and Sympathy sub-dimension, and students whose mothers are university graduates and those living in the province have significantly higher scores in the Emotional empathy sub-dimension when compared to other groups. It was determined that the age and grade level of high school students made a significant difference in Cognitive empathy and Emotional empathy sub-dimension scores, and there was a low-level relationship between emotional empathy sub-dimension and vi altruism, and a medium level relationship between sympathy sub-dimension and altruism.