Enerji tüketimini azaltma yaklaşımı ile sıfır enerjili binaların mimarisinde akıllı ev teknolojisinin rolü
The role of smart home technology in the architecture of zero-energy buildings with an approach to reducing energy consumption
- Tez No: 895187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEL YETGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Energy, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Akıllı bina, çevre, nötr karbon, sıfır enerji, sürdürülebilir bina, teknoloji, yeşil mimari, Carbon neutral, environment, green architecture, smart building, sustainable building, technology, zero energy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
İçinde bulunduğumuz çağın en önemli sorunlarından biri de pek çok çevre sorununun varlığı ve bunun sonucunda insan yaşamının devamını tehdit eden tehlikelerdir. İnsanoğlu geçmişten günümüze kadar tüketimci bir doğa anlayışına sahip olmuş ve bu sorun üçüncü bin yılda katlanarak büyümüştür. Öte yandan nüfus artışı ve günümüzde büyük oranda fosil yakıtlardan sağlanan enerjiye duyulan ihtiyaç, çevreye ve hava kalitesine onarılamaz zararlar vermektedir. Yani hava ve oksijen olmadan birkaç dakikadan fazla yaşayamaz. Sonuç olarak havadaki oksijenin, karbondioksitin ise miktarı ve kalitesi oldukça önemli ve anlamlıdır. Yukarıdakilere göre, insanlar için üç taraftan oluşan bir yaşam üçgeni hayal edilebilir: insan, enerji ve doğa. İnsan ve doğa arasındaki ilişki, insanın hayatını devam ettirebilmesi için iki yönlü bir ilişki olmalıdır ancak günümüz çağında insan bu konuya dikkat etmeden sadece doğayı kullanmaktadır. Sonuç olarak temiz ve yenilenebilir enerjilerden faydalanmanın yanı sıra doğanın doğru kullanılması için enerji üretiminin yöntem ve aşamalarında ve doğa ile ilgili konularda reformların yapılması gerekmektedir. Öte yandan mimarlık ve inşaat yaşam üçgeninde önemli bir rol oynamakta ve çevre kirliliğine ve enerji tüketimine önemli katkı sağlamaktadır. Bu tezde öncelikle insan hayatını ve doğayı tehdit eden tehlikeler dile getirilmeye çalışılacak, daha sonra bu sorunun çözümü için bir yöntem olan binaların akıllılığı detaylı bir şekilde anlatılmaya çalışılacaktır. Akıllı binaların anlamı sadece güncel teknoloji ve olanakların kullanılması değil, aynı zamanda binaların yapımında kullanılan yöntem ve uygulamaların da akıllı olması gerektiğidir. Akıllı tasarım, teknoloji kullanımının yanı sıra, en az tesisle en iyi tasarımı ve sonuçları ortaya çıkarmak için iklim ve çevre koşullarına dikkat edilmesi gibi konuları da içerebilmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problems of the age we live in is the existence of many environmental problems and the resulting dangers that threaten the continuation of human life. Humankind has had a consumerist understanding of nature from past to present, and this problem has grown exponentially in the third millennium. On the other hand, population growth and the need for energy, which is largely provided by fossil fuels, cause irreparable damage to the environment and air quality. This means that it cannot survive without air and oxygen for more than a few minutes. As a result, the amount and quality of oxygen and carbon dioxide in the air are very important and meaningful. According to the above, a life triangle can be imagined for humans, consisting of three sides: human, energy and nature. The relationship between humans and nature should be a two-way relationship in order for humans to continue their lives, but in today's age, humans only use nature without paying attention to this issue. As a result, in order to benefit from clean and renewable energies as well as to use nature correctly, reforms must be made in the methods and stages of energy production and nature-related issues. On the other hand, architecture and construction play an important role in the life triangle and contribute significantly to environmental pollution and energy consumption. In this thesis, first of all, the dangers that threaten human life and nature will be tried to be expressed, and then the smartness of buildings, which is a method to solve this problem, will be explained in detail. The meaning of smart buildings is not only the use of current technology and facilities, but also the methods and applications used in the construction of buildings should be smart.