Sosyal bilgiler öğretmeni eğitiminde öğretmenlikuygulaması: Paydaşların deneyimleri ve önerileri
Teaching practice in social studies teacher education:Stakeholders' experiences and suggestions
  1. Tez No: 895286
  2. Yazar: SERAP GEDÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET GÖRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler öğretmeni eğitimi, uygulama öğrencisi, uygulama öğretmeni, uygulama öğretim elemanı, uygulama eğitim kurumu koordinatörü, paydaş deneyimleri, social studies teacher training, practice student, practice teacher, practice instructor, application training institution coordinator, stakeholder experiences
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı Sosyal Bilgiler öğretmeni eğitimindeki okul uygulamaları hakkındaki paydaşların deneyim ve önerilerini ortaya koymaktır. Sosyal bilgiler, vatandaşlık becerilerini artırmak amacıyla sosyal ve beşeri bilimlerin birleştirilmesinden meydana gelen bir çalışma alanıdır. Bu araştırmada Sosyal Bilgiler Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında; uygulama öğrencisi, uygulama öğretmeni, uygulama öğretim elemanı ve uygulama eğitim kurumu koordinatörünün deneyim ve önerilerinin alınması amaçlanmaktadır. Bu araştırmada, nitel araştırma yaklaşımlarından“olgu bilim (fenomenoloji)”deseni benimsenmiştir. Çalışma grubunun seçiminde amaçlı örneklem türlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırma kapsamında çalışma grubu olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler anabilim dalında görev yapan ve öğretmenlik uygulaması dersini vermekte olan 5 öğretim elemanı, Sosyal Bilgiler öğretmenliği alanında öğretmenlik uygulaması dersi almakta olan ve okullara uygulamaya giden 13 uygulama öğrencisi, Muğla ilinde ortaokullarda görev yapmakta olan ve Sosyal Bilgiler uygulama öğrencisi kabul eden 6 Sosyal Bilgiler öğretmeni ve ortaokullarda öğretmenlik uygulaması ile ilgili görevleri yürütmekte olan 6 uygulama eğitim kurumu koordinatöründen toplam 30 katılımcıdan veri toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formlarının kullanıldığı yüz yüze görüşmelerle toplanan veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Katılımcılar için görüşme formları araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Görüşme formları iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmaya katılan kişilere ilişkin demografik ve ön yaşantılarla ilişkin bilgiler, diğer bölümde ise öğretmenlik uygulamasına ilişkin sorular yer almaktadır. Analiz sonrasında elde edilen bulgulara göre; paydaşlar öğretmenlik uygulamasının aksayan yönleri olduğunu, paydaşlar arası ilişkilerin sağlıklı olmadığını, paydaşlar tarafından öğretmenlik uygulamasının son sene yerine farklı senelerde olması gerektiğine dair görüşler yer almaktadır. Öğretmenlik uygulamasının değerlendirme aşamasında daha adaletli puanlandırmalar yapılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Öğretmenlik uygulamasının uygulama öğrencilerine pek çok katkısı olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlik uygulaması için her dönem toplantı yapılmasının gerekliliği ve koordinasyonun iyi sağlanması gerektiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to reveal the experiences and suggestions of stakeholders about school practices in Social Studies teacher education. Social studies is a field of study that combines social and human sciences in order to increase citizenship skills. In this research, within the scope of the Social Studies Teaching Practice course; It is aimed to obtain the experiences and suggestions of the practice student, practice teacher, practice instructor and practice training institution coordinator. In this research, the“phenomenology”pattern, one of the qualitative research approaches, was adopted. Criterion sampling, one of the purposeful sampling types, was used in the selection of the study group. Within the scope of the research, the study group consists of 5 lecturers working in the Department of Social Sciences at Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Education and teaching the teaching practice course, 13 practice students who are taking the teaching practice course in the field of Social Studies teaching and going to schools for practice, and 13 students working in secondary schools in Muğla province. Data was collected from a total of 30 participants, from 6 Social Studies teachers who accept students and 6 practice education institution coordinators who carry out duties related to teaching practice in secondary schools. Data collected through faceto-face interviews using semi-structured interview forms were analyzed with content analysis. Interview forms for the participants were prepared by the researcher. Interview forms consist of two parts. The first part contains demographic and pre-experience information about the people participating in the research, and the other part contains questions about teaching practice. According to the findings obtained after the analysis; Stakeholders stated that teaching practice has flaws, that relations between stakeholders are not healthy, and that teaching practice should be in different years instead of the last year. It has become clear that more fair scoring should be made during the evaluation phase of teaching practice. It has been revealed that teaching practice has many contributions to practice students. It is understood that it is necessary to hold meetings every semester for teaching practice and good coordination must be ensured.