Spor lisesi'ndeki öğrencilerin beslenme ve sporcu beslenmesi ile ilgili bilgilerin farkındalığının belirlenmesi
Determination of awareness of students in sports high school about nutrition and athlete nutrition
- Tez No: 895314
- Danışmanlar: DR. Dr. Öğr. Üyesi Kamil Serkan UZYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Beslenme bilgisi, sporcu beslenmesi, spor, öğrenci, Nutrition knowledge, sports nutrition, sports, student
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Bursa BTSO Celal Sönmez Spor Lisesi'ndeki öğrencilerin beslenme bilgisi ve sporcu beslenme bilgisi ile ilgili bilgilerin farkındalığının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yapılan ankete 113 kız ve 162 erkek öğrenciden oluşan toplam 275 gönüllü öğrenci katılmıştır. Anket çalışmasında beslenme bilgisi ile ilgili 20 soru, sporcu beslenme bilgisi ile ilgili 25 soru yer almaktadır. Veriler SPSS 22.0 bilgisayar programı ile analizleri yapılmıştır. Verilerin analizinde %, frekans değerleri, T-testi, ANOVA testi kullanılmıştır. Spor lisesi öğrencilerinin cinsiyete göre beslenme bilgileri ve sporcu beslenme bilgi düzeyleri incelendiğinde erkek öğrencilerin beslenme bilgilerinin kız öğrencilerin beslenme bilgilerine göre daha iyi olduğu görülmektedir. Erkeklerin, kızlara göre beslenme bilgisi ortalamasının yüksek çıktığı ama bu farklılığın anlamlılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır (p>.05). Erkeklerin, kızlara göre sporcu beslenme bilgisi ortalamasının yüksek çıktığı ama bu farklılığın anlamlılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır (p>.05). Katılımcı öğrenci grubunun yaşları ile beslenme bilgisi değişkeni verileri incelendiğinde iki değişken arasında anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (p>.05). Katılımcıların spor beslenme bilgisi ile yaş aralıkları arasındaki farklılıklar kontrol edildiğinde yine aynı şekilde herhangi bir anlamlılık olmadığı görülmüştür (p>.05). Katılımcı öğrencilerin sınıfları ile beslenme bilgisi incelendiğinde iki değişken arasında yaşanan farklılığın yüksek derecede anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p0,05) ve katılımcı öğrencilerin spor beslenme bilgisi ve spor yılı arasındaki farklılıklara bakıldığında da bu iki değişken arasındaki farklılıkların anlamlı olmadığı (p >0,05) sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçta, öğrencilerin beslenme bilgisi ve sporcu beslenmesi ile ilgili bilinç düzeylerinin arttırılmasına spor ve beslenme dersinin spor liselerinde her yıl okutulmasının başlatılması, spor yaşantılarının başlangıçlarında bu konu ile ilgili konunun uzmanı olan diyetisyenler, öğretmenler ve spor eğitmenleri tarafından bilinçlendirilmeleri şeklinde öneri getirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to determine the awareness of nutrition information and athlete nutrition information of students in Bursa BTSO Celal Sönmez Sports High School. A total of 275 volunteer students, 113 female and 162 male students, participated in the survey. The survey study includes 20 questions about nutrition information and 25 questions about athlete nutrition information. Data were analyzed with SPSS 22.0 computer program. In the analysis of data, %, frequency values, T-test, ANOVA test were used.When the nutrition information and athlete nutrition knowledge levels of sports high school students are examined according to gender, it is seen that the nutrition information of male students is better than the nutrition information of female students. It was concluded that the average of nutrition knowledge of boys was higher than girls but this difference was not significant (p>.05). It was concluded that the average of sports nutrition knowledge of boys was higher than girls but this difference was not significant (p>.05). When the ages of the participant student group and the nutrition knowledge variable data were examined, it was concluded that there was no significant difference between the two variables (p>.05). When the differences between the sports nutrition knowledge of the participants and their age ranges were checked, it was observed that there was no significance in the same way (p>.05). When the classes of the participant students and their nutrition knowledge were examined, it was concluded that the difference between the two variables was highly significant (F=5,369, p.05). When the differences between the participant students' nutrition knowledge and sports year are examined, it is concluded that the differences between these two variables are not significant (p >0.05) and when the differences between the participant students' sports nutrition knowledge and sports year are examined, it is concluded that the differences between these two variables are not significant (p >0.05).As a result, it can be suggested that the students' awareness levels regarding nutrition knowledge and sports nutrition should be increased by starting the sports and nutrition course every year in sports high schools and that they should be made aware of this subject by dietitians, teachers and sports trainers who are experts in the subject at the beginning of their sports lives.