Comparison of typical reinforced concrete structure under near and far earthquake effects in modal and time domain analysis
Yapı analizinde modal ve zaman tanım alanı analizlerinin yakın ve uzak deprem etkisinin tipik bir betonarme bina için karşılaştırılması
- Tez No: 895388
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BEYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
- Anahtar Kelimeler: Girdi Çıktı İlişkisi, Güç Hesapları, Transfer Fonksiyonu, Yapısal Davranış, Yapısal Deprem Spektrum, Input-Output Relationship, Power Calculations Spectrum, Transfer Function, Structural Behavior, Structural Earthquake Spectrum
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ülkemizde topografik konumu göz önünde aldığımız zaman sismik olarak aktif olan Türkiye coğrafyasında depreme güvenli yapılaşma ve sağlıklı toplumsal yaşam için deprem ilişkili ortak alanlarda disiplinler arası azami ortak çalışmaların yapılması gereken bir olgudur. Yapı sağlığının ve yapı analizlerinin empirik ve varsayımsal analizlerin günümüz teknolojisininde etkileşimi sonucunda ortak bulgularla birlikte ülkemizde belirli bir kurallar bütünü oluşturulmuştur. Kurallar bütününün son halkası olan 2018 Türkiye Deprem Yönetmeliğinin, geçmişteki yönetmeliklerin bir sonucu olarak hem mühendislik imkânlarının gelişmesiyle hem teknolojik gelişmelerin üst düzeye gelmesi ve gelmeye devam etmesiyle birlikte oluşturulduğu görülmüştür. Fakat bu gelişim hala devam etmekte olup geçmişteki yapıların, sismik etkileşimler altında kayıt alınması ile birlikte sınırsız bir senaryo ağına sahip olmamıza neden olmasıyla hala geliştirilmesi gerekilen çok konu olduğu görülmektedir. Yapıların sadece statik durumda değil dinamik durumda da olacağı düşünüldüğünde, sismik hareketlerin kayıtları çok büyük önem kazanmaktadır. Güncel olarak kullanılan yönetmelikte bu deprem kayıtlarının düzeltilmesi sonucunda yapısal spektrum analizler yapılmakta ve bu yapılan analizler paket programlar tarafından bilgisayar tarafından gerçekleşmektedir. Fakat mühendislik sadece programa rakam girmekle değil, yapılan analiz ve değerlendirmenin sağlamasının yapılması ve sorgulanmasını da gerektirmektedir. Analiz sonrası değerlendirme durumu yine bilgisayar yardımı ile olsa da bu yöntem bilgisayar ile mühendisin kendi öz bilgisi ile bir bütünlük taşımaktadır. Bu çalışmada paket program bazlı yönetmelik yöntemi ile ivmeölçer destekli deprem kayıtlarıyla oluşturulan mühendislik analizinin bir karşılaştırılması amaçlanmıştır. Standart bir binanın belirlenen noktadaki bölgesel spektrumu çıkartılarak iki yönlü doğrultudaki modal analizi yapılıp, bölge yakınındaki zaman tanım alanında kayıt altına alınan dinamik değerlerin belirli matematiksel hesaplama yöntemleri sonucunda karşılaştırılması yapılacaktır. Bunun için kullanılacak olan programlar MATLAB, SAP2000 ve ETABS olmaktadır. Bu programlar yapısal analiz için gerekli olan mühendislik desteğini manuel olarak sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Considering the topographic position in our country, it is an imperative to have interdisciplinary maximum collaborative efforts in seismic active areas of Turkey for earthquake-safe construction and healthy social life. As a result of the interaction between empirical and hypothetical analyses of structural health and structural analysis with today's technology, a specific set of rules has been established in our country along with common findings. The 2018 Turkey Earthquake Regulation, which is the last link of the rule set, has been created as a result of both the advancement of engineering possibilities and the advancement of technology to the highest level and continues to do so. However, this development is still ongoing, and it is seen that there are still many issues that need to be developed due to the recording of past structures under seismic interactions, leading to an unlimited scenario network. Considering that structures will not only be in static but also in kinetic condition, seismic motion records gain great importance. Currently, in the regulation used, structural spectrum analyses are performed as a result of the correction of these earthquake records, and these analyses are carried out by computer software. However, engineering requires not only entering numbers into the program but also verifying and questioning the analysis and evaluation performed. Although the evaluation after the analysis is again with the help of a computer, this method carries an integrity with the engineer's own knowledge. This study aims to compare the engineering analysis created with accelerometer-supported earthquake records with the regulation-based method using package program. Two-way modal analysis is performed by extracting the regional spectrum of a standard building at the specified point, and the dynamic values recorded in the time domain near the region are compared using certain mathematical calculation methods. The programs to be used for this are MATLAB, SAP2000, and ETABS. These programs can provide the necessary engineering support for structural analysis manually.