Geri Dön

1939-1943 yılları arası yayınlanan milliyetçi dergilerin kısa içerik analizleri (Bozkurt, Gökbörü, Tanrıdağ, Türk Amacı, Türklük)

Brief content analysis of nationalist journals published between 1939-1943 (Bozkurt, Gökbörü, Tanrıdağ, Türk Amacı, Türklük)

  1. Tez No: 895543
  2. Yazar: HATIRA GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249

Özet

Bu çalışmada cumhuriyetin ilk yıllarında Türk basın hayatında yer alan ve milliyetçi ideoloji çerçevesinde bir yayın politkası takip etmiş olan bazı dergilerin içerik analizleri yapılmıştır. 16 sayı olarak çıkarılan Bozkurt, 13 sayı olarak yayınlanan Gökbörü, 18 sayı olarak çıkarılan Tanrıdağ, 8 sayı olarak çıkarılan Türk Amacı ve nihayet 15 sayı olarak çıkarılan Türklük isimli dergiler, 1939-1943 yılları arası Türkiye'de yayınlanan milli içerikli dergilerden bir kısmı olup aynı zamanda bu çalışmanın da ana kaynakları durumundadırlar. Dergilerin gerek imtiyaz sahipleri ve gerekse yazı işleri müdürlerinin kimlikleri incelendiğinde tamamına yakınının milliyetçi çizgide düşünen hatta Türk milli ideolojisini savunan önemli şahsiyetler olduğu ve bir kısmının ise Türkiye'ye sonradan göçle gelen dış Türklerden oldukları (veya onlarla akraba oldukları) anlaşılmaktadır. Milliyetçi dergilerin basım yerleri incelendiğinde çoğunluğunun İstanbul ve Ankara'da yayınlanmış olduğu, bir kısmının ise Konya, Zonguldak, Kayseri, Adana, İzmir, Sivas, Eskişehir ve Afyonkarahisar gibi yurdun çeşitli illerinde yayınlandığı görülmektedir. Bu çalışmanın ana kaynaklarını oluşturan ve yukarıda isimleri geçen dergilerin tamamı ise İstanbul'da yayınlanmış olup, toplam da yaklaşık 70 sayıya tekabül etmektedir. Tez sürecinde bu dergilerin kendi aralarında içerik ve ilgili konular bağlamında sınıflandırması, karşılaştırılması ile birlikte tahlil ve analizleri yapılarak, dergilerde yer alan makaleler üzerinden o dönemin politik ve sosyo-ekonomik durumunun tespitine çalışılmıştır.

Özet (Çeviri)

In this study, content analyzes of some magazines that took part in the Turkish press life in the first years of the republic and followed a publishing policy within the framework of nationalist ideology were made. The magazines named Bozkurt, published in 16 issues, Gökbörü, published in 13 issues, Tanrıdağ, published in 18 issues, Türk Amacı, published in 8 issues, and finally Türklük, published in 15 issues, are some of the magazines with national content published in Turkey between 1939-1943 and are the same. They are also the main sources of this study. When the identities of both the concessionaires and editors-in-chief of the magazines are examined, it is understood that almost all of them are important figures who think on a nationalist line and even defend the Turkish national ideology, and that some of them are foreign Turks who immigrated to Turkey later (or are related to them). When the printing places of nationalist magazines are examined, it is seen that the majority of them were published in Istanbul and Ankara, while some of them were published in various provinces of the country such as Konya, Zonguldak, Kayseri, Adana, Izmir, Sivas, Eskişehir and Afyonkarahisar. All of the above-mentioned journals, which constitute the main sources of this study, were published in Istanbul and correspond to approximately 70 issues in total. During the thesis process, these magazines were classified and compared among themselves in terms of content and related topics, and analysis was made, and the political and socio-economic situation of that period was tried to be determined through the articles in the magazines.

Benzer Tezler

  1. Bir siyasal kişilik portresi olarak Dr. Tevfik Rüştü Aras

    Tevfik Rüştü Aras as a political personality portrait

    MELİH TINAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2001

    BiyografiDokuz Eylül Üniversitesi

    PROF. DR. BAYRAM BAYRAKTAR

  2. 1950-1970 yılları arasında Türk sinemasının temel özelliklerinin oluşmasını sağlayan toplumsal, ekonomik, siyasi, kültürel etkenler ve bunların Türk sinema tarihindeki yeri

    The social, economical, political, cultural factors that shaped the Turkish cinema and their place in the Turkish cinema history

    IŞIL KARAHANOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı

    PROF. SAMİ ŞEKEROĞLU

  3. 1935-1946 arası (V-VI-VII. dönem) Yozgat milletvekilleri ve faaliyetleri

    Between 1935-1946 (V-VI-VII. period) Grand National Asssemby of Turkey deputy of Yozgat and their activity

    BURAK HALICI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TarihNevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ ÇAKIRBAŞ

  4. Asker anılarına göre İkinci Dünya Savaşında Türkiye

    Turkey in the Second World War according to the memoirs of soldiers

    ALİ CAN TEKİNAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    TarihFatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HASİP SAYGILI

  5. Türk basınında Mussolini İtalyası (1939-1945)

    Mussolini's Italy in Turkish press (1939-1945)

    AYÇİN DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    TarihMarmara Üniversitesi

    Türk Tarihi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. Ş. CAN ERDEM