Prototip temel altındaki kum zeminlerin taşıma gücü ve oturma davranışı üzerinde geogrid donatı etkisinin nümerik olarak incelenmesi
Numerical investigation of the effect of geogrid reinforcement on the bearing capacity and settlement behavior of sand soils under prototype foundation
  1. Tez No: 895764
  2. Yazar: MERŞA ARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL UNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşıma gücü, Geogrid donatı, Prototip ölçek, Plaxis 2D, Ölçek Etkisi, Bearing capacity, Geogrid reinforcement, Prototype scale, Plaxis 2D, Scale Effect
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Literatürden seçilen 3 adet laboratuvar model deney çalışması, elde edilen optimum donatı parametreleri, model zemin ve temel özellikleri kullanılarak donatılı ve donatısız durumlarda analiz edilmiştir. Model deney çalışmalarında elde edilmiş olan optimum donatı parametrelerinin zemin özellikleri ve temel özelliklerinin değiştiği durumlarda da aynı etkiye sahip olup olmadığı araştırılmıştır. Kum zemine oturan prototip boyutlardaki kare temeller üzerinde arazide yapılmış tam ölçekli yükleme deney sonuçları kullanılarak doğrulanmış iki boyutlu sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Prototip ölçekteki yüzeysel bir temel altındaki kum zeminin taşıma gücü ve oturma davranışı üzerinde geogrid donatı etkisi hem seçilen 3 adet laboratuvar model deney çalışmasına ait veriler hem de doğrulanmış sonlu elemanlar modeli kullanılarak donatılı ve donatısız durumlar için incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, model deney çalışmalarında donatı kullanılarak taşıma gücü ve oturma davranışlarında gözlenen iyileşmenin prototip ölçekte benzer şekilde ortaya çıkmadığını, prototip ölçekteki yüzeysel bir temel altındaki kum zeminin taşıma gücü ve oturma davranışı üzerinde donatı kullanımının donatısız duruma göre dikkate değer bir fark oluşturmadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Three laboratory model test studies selected from the literature were analyzed in reinforced and unreinforced cases using the obtained optimum reinforcement parameters, model soil and model foooting properties. It was investigated that whether the optimum reinforcement parameters obtained in model test studies have the same effect in cases where the soil properties and footing properties were changed. A two-dimensional finite element model was created using the results of full-scale loading tests conducted on prototype square footings on sand soil. The effect of geogrid reinforcement on the bearing capacity and settlement behavior of sand soil under a shallow footing at prototype scale was investigated for reinforced and unreinforced cases using both the data belonging to the three selected laboratory model test studies and the validated finite element model. The results obtained show that the improvement observed in the bearing capacity and settlement behaviors by using reinforcement in the model test studies does not occur in a similar way at the prototype scale, and the use of reinforcement does not create a significant difference in the bearing capacity and settlement behavior of the sand soil under a shallow footing at the prototype scale compared to the unreinforced case.