Trakya bölgesi (Türkiye) Oppiellinae akarlari (Acari, Oribatida, Oppiidae) üzerine taksonomik araştirmalar
Taxonomic investigations on Oppiellinae mites (Acari, Oribatida, Oppiidae) of the Thrace region (Türkiye)
- Tez No: 895763
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TOLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Oribatid akarlar, Oppiellinae, Taksonomi, Trakya, Türkiye, Oribatid mites, Oppiellinae, Taxonomy, Thrace region, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Oribatid akarlar, toprakta yaşayan eklembacaklılar içerisinde biyolojik çeşitliliği en yüksek organizma gruplarından biridir. Türkiye'nin Trakya bölgesinde toplanan toprak, döküntü, çürük ağaç kökleri ve yosun örneklerinden Berlese-Tullgren hunileri kullanılarak seçilen Oppiellinae Seniczak, 1975 altfamilyasına ait olan taksonlar çalışıldı. Yapılan incelemeler sonucu; Dissorhina signata (Schwalbe, 1989) Türkiye faunası için yeni, Berniniella (Berniniella) bicarinata (Paoli, 1908), Berniniella (Berniniella) serratirostris hauseri (Mahunka, 1974), Dissorhina ornata ornata (Oudemans, 1900), Lauroppia fallax (Paoli, 1908), Lauroppia maritima acuminata (Strenzke, 1951) ve Oppiella (Oppiella) nova nova (Oudemans, 1902) ise daha önce Türkiye'den bilinen taksonlar olarak belirlendi. İncelenen taksonlara ait tarama elektron mikroskobu fotoğrafları verildi. Belirlenen taksonlar, morfolojik karakterler üzerinden daha önce bilinenler ile tartışıldı ve coğrafi dağılışları verildi.
Özet (Çeviri)
Oribatid mites are one of the organism groups with the highest biological diversity among soil-dwelling arthropods. Taxa belonging to the subfamily Oppiellinae Seniczak, 1975, selected using Berlese-Tullgren funnels from soil, debris, rotten tree roots and moss samples collected in the Thrace region of Turkey, were studied. As a result of the investigations; Dissorhina signata (Schwalbe, 1989) is new for the Turkish fauna, Berniniella (Berniniella) bicarinata (Paoli, 1908), Berniniella (Berniniella) serratirostris hauseri (Mahunka, 1974), Dissorhina ornata ornata (Oudemans, 1900), Lauroppia fallax (Paoli, 1908), Lauroppia maritima acuminata (Strenzke, 1951) and Oppiella (Oppiella) nova nova (Oudemans, 1902) were determined as taxa previously known from Turkey. Scanning electron microscope photographs of the examined taxa were provided. The identified taxa were discussed with previously known ones based on morphological characters and their geographical distributions were given.