Türkiye'deki parlamenterlerin toplumsal cinsiyet algısı: Kalitatif çalışma
Gender perception of parliamentarians in Turkey: Qualitative study
  1. Tez No: 896061
  2. Yazar: BURCU TATLIPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE DİNÇ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Hemşirelik, Midwifery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet, parlamenter, kadın, cinsiyet, siyaset, gender, parliamentarian, woman, sex, politics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma; Türkiye'deki parlamenterlerin, toplumsal cinsiyet algısını belirlemek amacı ile Ocak 2022-Ocak 2023 tarihleri arasında, nitel araştırma olarak yapılmıştır. Araştırma örneklemini TBMM'nde görev yapan milletvekillerinden çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul etmiş 21 kişi oluşturmaktadır. Niteliksel araştırma tasarımlarında örneklem seçmek için belirlenmiş bir yöntemin olmadığı, çalışmanın araştırma soruları ve amacı doğrultusunda örneklemin kapsamına karar verebilen esnek bir yapıya sahip olduğundan dolayı örneklem büyüklüğü, teorik doygunluğa ulaşma yöntemi ile elde edilmiştir. Görüşmeler bireysel olarak çalışmaya katılmayı kabul eden kişilere yönlendirilen kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yapılmıştır. Türkiye'deki parlamenterlerin toplumsal cinsiyet algısı ile ilgili 6 ana kategori belirlenmiştir. Bu Kategoriler; Türkiye'deki toplumsal cinsiyet algısı (Türkiye'deki toplumsal cinsiyet algısına ilişkin görüşler), siyasette cinsiyet eşitliği (siyasette cinsiyet eşitliği ne ilişkin görüşler), kadın politikacıların hakları (kadın politikacıların haklarına ilişkin görüşler), Türkiye'de parlamenter olmak (Türkiye'de parlamenter olmak ifadesine ilişkin görüşler), kadın politikacıların başarı durumu (Türkiye'deki kadın politikacıların başarı durumuna ilişkin görüşler), siyasette cinsiyetçi söylemler (siyasette yaygın cinsiyet eşitliğine ilişkin görüşler) dir. Çalışmanın sonucunda ise, cinsiyetin kadın ve erkek olarak iki cinsten oluştuğuna, kadına ve erkeğe yüklenen rollerin farklı olduğuna kadınların daha çok ev ve aile hayatında erkeklerinse kamusal ve sosyal alanda aktif olduğu bununla birlikte her cinsin kendi alanında daha başarılı olduğu kanısına varıldığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda kadın cinsiyete sahip parlamenterlere verilen görevlerin erkek parlamenterlere verilen görevlerden daha hafif ve alt makamlar olduğu, parlamentoda bulunma oranlarının oldukça düşük olduğu, kota uygulamasının getirilmediği ve erkek parlamenterlerin bu konudaki görüşlerinin olumsuz olduğu tüm bu görüşlerin ise toplumsal cinsiyete bağlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the gender perception of parliamentarians in Turkey, conducted as qualitative research between January 2022 and January 2023. The sample of the research consists of 21 members of the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) who voluntarily agreed to participate in the study. Since there is no rule set for the sample size in qualitative research designs, the sample size can be decided in line with the research question and purpose, and because it has a flexible structure, the sample size was obtained by the method of reaching theoretical saturation. Interviews were conducted individually, using a personal information form and a semi-structured interview form.6 main categories related to the gender perception of parliamentarians in Turkey were determined. These categories; perception of gender in Turkey (opinions on perception of gender in Turkey), gender equality in politics (opinions on gender equality in politics), rights of women politicians (opinions on the rights of women politicians), being a parliamentarian in Turkey (opinions on the expression of being a parliamentarian in Turkey), the success status of women politicians (opinions on the success of women politicians in Turkey), gender discourses in politics (opinions on common gender equality in politics)It has been determined that gender consists of two sexes male and female and that the roles attributed to women and men are different. It was found that while women are more active in home and family life, men are active in public and social areas, and each gender is more successful in their field. In this respect, it has been concluded that the duties given to female parliamentarians are lighter and the offices given to them are lower than the male parliamentarians. Moreover, it is another important conclusion that the rate of being in the parliament of female parliamentarians is quite low, the quota application has not been introduced for female parliamentarians and the views of male parliamentarians regarding female parliamentarians are negative, and all these views are related to gender.