Üç farklı diş fırçası tipinin plak azaltma etkinliğinin klinik olarak değerlendirilmesi
Clinical evaluation of plaque reduction efficacy of three different toothbrush types
- Tez No: 896089
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI DURMUŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş fırçası, dental plak, motor beceriler, çocuk, anket, Toothbrush, dental plaque, motor skills, child, questionnaire
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Giriş ve Amaç: Dental plak diş yüzeylerinden rutin olarak temizlenmediği takdirde çürük, gingivitis, periodontitis gibi hastalıkların etyolojik faktörüdür ve diş yüzeyindeki birikintilerin temizlenmesi için en başarılı yöntemin diş fırçalama olduğu bilinmektedir. Günümüzde farklı dizaynda çeşitli diş fırçaları yardımıyla bu hedef gerçekleştirilmektedir. Çocuklarda ise yaşa bağlı olarak birtakım gelişimsel faktörler diş fırçalama etkinliğini etkileyebilmektedir. Çalışmamızda 7 yaş grubu çocuk popülasyonu ele alınarak 3 farklı fırça tipinin (manuel, üç yüzlü manuel ve şarjlı diş fırçası) etkinliği incelenmiş olup çocukların gelişim düzeyleri bir anket yardımıyla ebeveynler tarafından bilgi alınarak incelenmiş ve kaldırılan plak miktarları ile kıyaslamalar yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma popülasyonumuz 7 yaşında 60 çocuktan oluşmakla birlikte; her çocuğun ilk seansta kullanacağı fırça tipi randomize olarak belirlendi. Çalışmamıza katılan çocukların ilk seans hangi fırçayı kullanacağı randomize olarak belirlendi. Seanslar birer hafta ara ile gerçekleştirilmiş olup her seans daimi 1. molar dişlerin bukkal ve lingual yüzeyleri ile mezial aproksimal bölgeleri boyayıcı ajan yardımı ile boyandıktan sonra fırçalama öncesi ve sonrası plak miktarları QHI ve API kullanılarak skorlanmıştır. Çocuklara kullanılacak olan diş fırçası tipinin kullanım şekli, sözel olarak bir model üzerinde anlatılarak öğretilmiş ve diş yüzeylerindeki boyaları çıkarması gerektiği anlatılmıştır. Ardından ayna karşısında herhangi bir müdahale yapılmaksızın katılımcıların dişlerini 2 dakika süre boyunca fırçalamaları sağlanmıştır. Çalışma sonunda tüm çocuklar tüm diş fırçası tiplerini deneyimlemiştir. Ebeveyn ve/veya bakıcıların, çocukların gelişim düzeylerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesine olanak veren bir anket çalışmasına katılımı sağlanmıştır. İstatistiksel değerlendirmeler için IBM SPSS 23 Statistics programı kullanılmıştır ve alfa hata düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Başlangıç seansı diş fırçalama öncesi dental plak ölçümlerinde; cinsiyet, dominant el ve rutinde kullanılan diş fırçası ele alınarak gerçekleştirilen karşılaştırmalarda istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Aproksimal bölgeler ve düz yüzeylerde üç yüzlü manuel ve şarjlı diş fırçasının, geleneksel manuel diş fırçasına göre dental plak kaldırma etkinliğinin daha üstün olduğu saptanmıştır. Kızlar, bazı düz yüzey ve aproksimal bölgede dental plağı erkeklere göre daha başarılı bir şekilde kaldırmış olmalarına rağmen cinsiyetler arası fırçalama becerisinde belirgin bir farklılık mevcut değildir. Ankette değerlendirilen kriterlerin diş fırçalama kabiliyetini etkilemediği görülmüştür. Sonuç: Manuel diş fırçasına kıyasla üç yüzlü manuel ve şarjlı diş fırçalarının, dental plak kaldırma etkinliklerinin daha üstün olması ve kullanım kolaylıkları nedeniyle 7 yaş grubu çocuklar için tavsiye edilebilir alternatif diş fırçası modelleridir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Dental plaque is the etiologic factor of diseases such as caries, gingivitis and periodontitis if it is not routinely removed from tooth surfaces, and it is known that tooth brushing is the most successful method for removing dental deposits. Today, this goal is achieved with the help of various toothbrushes of different designs. In children, some age-related developmental factors may affect the effectiveness of tooth brushing. In our study, the effectiveness of 3 different brush types (manual, three-headed manual and electric toothbrush) was evaluated by considering a 7-year-old child population. The developmental levels of the children were examined by obtaining information from the parents with the help of a questionnaire and comparisons were made with the amount of plaque removed. Material and Methods: Our study population consisted of 7-year-old 60 children; the type of brush each child would use in the first session was randomly assigned. The sessions were performed at one-week intervals, and in each session, the buccal and lingual surfaces and the mesial aproximal regions of the permanent 1st molars were stained with the help of a staining agent, the amount of plaque was recorded before and after brushing using QHI and API. The children were taught how to use the type of toothbrush to be used by verbally explaining it on a model and were told that they should remove the stains on the tooth surfaces. Then, the participants were allowed to brush their teeth for 2 minutes in front of the mirror without any intervention. At the end of the study, all children experienced all toothbrush types. Parents and/or caregivers participated in a questionnaire study that allowed for a comprehensive examination of children's developmental levels. IBM SPSS 23 Statistics program was used for statistical evaluations and alpha error level was accepted as 0.05. Results: There was no statistically significant difference in the dental plaque measurements before the initial toothbrushing session when comparisons were made by gender, dominant hand and the daily routine toothbrush type. In the aproximal areas and flat surfaces, the three-headed manual and electric toothbrushes were found to have superior dental plaque removal efficiency compared to the conventional manual toothbrush. Although girls removed dental plaque more successfully than boys on some flat surfaces and aproximal areas, there was no significant difference in brushing skills between genders. The criteria assessed in the questionnaire did not affect brushing ability. Conclusion: Compared to manual toothbrush, three-headed manual and electric toothbrushes are recommended as alternative toothbrush models for 7-year-old children due to their superior dental plaque removal efficiency and ease of use.