Çocuk acil servise solunum sıkıntısı ile başvuran olgularda yüksek akımlı nazal oksijen tedavisinin etkinliğinin araştırılması
  1. Tez No: 896181
  2. Yazar: FATMA YEŞİL DİLBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA AKYÜZ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum sıkıntısı, Yüksek akım nazal kanül oksijen tedavisi, ROX indeksi, Respiratory distress, High-flow nasal cannula oxygen therapy, ROX index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk acil servise solunum sıkıntısı ile başvuran ve yüksek akımlı nazal kanül oksijen (YANKO) tedavisi uygulanan hastalarda tedavi etkinliğini değerlendirmek ve ROX (solunum hızı oksijenasyonu) indeksinin tedavi başarısızlığını öngörmedeki rolünü belirlemektir. Çalışma kapsamında, YANKO tedavisi alan çocuk hastalarda tedavi sonuçları incelenerek, ROX indeksinin klinik kullanıma katkıları ve prognostik değeri araştırılacaktır. Metot: Çalışmaya ocak 2023 ile şubat 2024 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi çocuk acil servisinde solunum sıkıntısı nedeni ile takip edilen ve YANKO tedavisi uygulanan 100 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların tedavi boyunca vital bulgular (solunum sayısı, nabız), SPO2/FiO2 oranı, ROX indeksi, Pro-BNP değeri, tedavi başarısı, YANKO tedavi süresi kaydedildi. Bulgular: YANKO tedavisi ile hastaların nabız ve solunum sayısının gerilediği, SPO2 düzeylerinde artış olduğu görüldü. ROX indeksinin artışıyla hastaların nabız değerlerindeki düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulundu. YANKO tedavisi başarılı ve başarısız olan iki grup karşılaştırıldı ve ROX indeksinin YANKO tedavi başlangıcında daha yüksek değere sahip olan grupta tedavinin daha başarılı olduğu görüldü. Tartışma ve sonuç: Yapılan çalışmamızda YANKO tedavisi ile ROX indeksinin zamanla artış gösterdiği görüldü. YANKO tedavi başlangıcı ROX indeksinin cut-off değeri 3,9 olarak en yüksek sensivite ve spesifitede olup tedavi başarısını öngörmede kullanılabileceği görülmüştür. ROX indeksinin, solunum sıkıntısı olan hastalarda erken dönemde tedavi başarısızlığını öngörme amacıyla kullanılması, tedaviye alternatif yaklaşımların daha hızlı uygulanmasına olanak sağlayabilir. Bununla birlikte, ROX indeksinin güvenilirliği ve etkinliğinin daha net bir şekilde belirlenebilmesi için daha geniş kapsamlı, randomize ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the treatment efficacy in patients who applied to the pediatric emergency department with respiratory distress and received high-flow nasal cannula oxygen (YANKO) treatment and to determine the role of the ROX (respiratory rate oxygenation) index in predicting treatment failure. Within the scope of the study, the treatment results in pediatric patients who received YANKO treatment will be examined and the contributions of the ROX index to clinical use and its prognostic value will be investigated. Method: 100 patients who were followed up due to respiratory distress in the pediatric emergency department of Ondokuz Mayıs University Health Application and Research Center between January 2023 and February 2024 and who received YANKO treatment were included in the study. Vital signs (respiratory rate, pulse), SPO2/FiO2 ratio, ROX index, Pro-BNP value, treatment success, and YANKO treatment duration of the patients included in the study were recorded throughout the treatment. Results:With YANKO treatment, it was observed that the patients' pulse and respiratory rates decreased and their SPO2 levels increased. The decrease in the patients' pulse values with the increase in the ROX index was found to be statistically significant. The two groups with successful and unsuccessful YANKO treatment were compared and it was seen that the treatment was more successful in the group with a higher ROX index at the beginning of YANKO treatment. Discussion and conclusion: In our study, it was observed that the ROX index increased over time with YANKO treatment. The cut-off value of the ROX index at the beginning of YANKO treatment was 3.9, which was the highest sensitivity and specificity and could be used to predict treatment success. The use of the ROX index to predict early treatment failure in patients with respiratory distress may allow for faster implementation of alternative approaches to treatment. However, more comprehensive, randomized and controlled studies are needed to more clearly determine the reliability and effectiveness of the ROX index.