İşitme kayıplı çocuklarda görsel algı becerilerinin ve vestibülooküler refleksin değerlendirilmesi
Evaluation of visual perception skills and vestibuloocular reflex in children with hearing loss
- Tez No: 896318
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞILAY ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Görsel algı, işitme kayıplı çocuklar, vestibülooküler refleks, subjektif vizüel vertikal test, Visual perception, children with hearing loss, vestibulocular reflex, subjective visual vertical test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Görsel algı, gözlerimizle gördüğümüz bilgilerin beyin tarafından anlamlı ve organize bir şekilde yorumlanma sürecidir. Ülkemizde işitme kayıplı çocukların görsel algısını değerlendiren çalışmalar yeterli sayıda değildir. Görsel algı ile ilgili çalışmaların çeşitlendirilmesi, normal ve anormal duyusal gelişim mekanizmalarını anlamaya ve işitme kayıplı çocukların ihtiyaçlarını daha iyi belirlemeye yardımcı olacaktır. Buna bağlı olarak bu çalışmanın amacı işitme kayıplı çocuklarda görsel algı becerilerini ve vestibülooküler refleksi değerlendirmektir. Bu amaçla çalışmaya alınan 4-8 yaş arası 15 işitme kayıplı ve normal işitmeye sahip 16 çocuğa Frostig Görsel Algı Testi ile vestibüler sistemi ve görsel diklik algısını değerlendiren Subjektif Vizüel Vertikal (SVV) testleri uygulanmıştır. Ayrıca ülkemizde işitme kayıplı çocuklarda fHIT sisteminin kullanıldığı bir çalışma bulunmamaktadır. fHIT ile bakış stabilizasyonu sağlayarak net görüş oluşturan vestibülooküler refleks (VOR) fonksiyonu değerlendirilir. Net görüşün görsel algıyla ilişkisinin de incelenmesi amacıyla çalışmaya alınan bütün çocuklara fHIT testi de uygulanmıştır. Ayrıca uygulanan frostig görsel algı testi, SVV ve fHIT in birbirleriyle ilişkisi olup olmadığına da bakılmıştır. Çalışma sonucuna göre frostig görsel algı testinde, sol kulak fHIT te ve SVV de normal işiten çocuklar işitme kayıplı çocuklara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha iyi performans göstermiştir. Dinamik SVV de ise iki grup performansı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca yapılan analizler sonucunda testlerin de kendi aralarında ilişkilerinin olmadığı saptanmıştır. Elde edilen bu sonuçlar işitme kayıplı çocuklarda vestibüler sistemin rolü ve bilişsel gelişimle olan bağlantılarını da baz alarak, işitme kayıplı grubun detaylı bir vestibüler test bataryası ile değerlendirilmesini, uygun bir vestibüler rehabilitasyon programına dahil edilmelerini ve görsel algı becerilerinin üzerinde daha fazla durulması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Visual perception is the process of interpreting the information we see with our eyes in a meaningful and organized way by the brain. There are not enough studies evaluating the visual perception of children with hearing loss in our country. Diversification of studies on visual perception will help understand the mechanisms of normal and abnormal sensory development and better determine the needs of children with hearing loss. Accordingly, the aim of this study is to evaluate visual perception skills and vestibulo-ocular reflex in children with hearing loss. For this purpose, Frostig Visual Perception Test and Subjective Visual Vertical (SVV) tests, which evaluate the vestibular system and visual vertical perception, were applied to 15 children with hearing loss and 16 children with normal hearing between the ages of 4-8 who were included in the study. Additionally, there is no study using the fHIT system in children with hearing loss in our country. With fHIT, vestibulo-ocular reflex (VOR) function, which provides clear vision by providing gaze stabilization, is evaluated. In order to examine the relationship between clear vision and visual perception, the fHIT test was also applied to all children included in the study. Additionally, it was examined whether the applied Frostig visual perception test, SVV and fHIT were related to each other. According to the results of the study, children with normal hearing showed statistically significantly better performance in the Frostig visual perception test, left ear fHIT and SVV compared to children with hearing loss. In dynamic SVV, there was no statistically significant difference between the performance of the two groups. Additionally, as a result of the analysis, it was determined that the tests had no relationship with each other. These results obtained, based on the role of the vestibular system in children with hearing loss and its connections with cognitive development, showed that the hearing loss group should be evaluated with a detailed vestibular test battery, included in an appropriate vestibular rehabilitation program, and visual perception skills should be emphasized more.