Haberde kadına yönelik cinsiyetçi söylem: Kadın cinayetlerinin haber diline yansıması
Sexist discourse against women in news reporting: Reflection of feminicides on newswriting
  1. Tez No: 896352
  2. Yazar: ELİF BEYZA AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLSÜN BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Feminicide news, Gender, Law No: 6284, yenisafak.com, halktv.com.tr
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Habercilik, yapısı bakımından kamuoyunun ilgisini çekecek içeriklere odaklanmaktadır. Ancak kamu yararı ilkesi, çoğu zaman haberde temel unsur olan ilgi çekiciliğin önüne geçememektedir. Öyle ki, habercilerin ve haber kuruluşlarının yaklaşımı, her kadın cinayetini; şiddeti ve cinayeti meşrulaştırmayacak ve kanıksatmayacak zeminde kamuoyuna aktarmak olmalıdır. Aksi takdirde kadının adının önüne mağdur, kurban gibi sıfatlar eklenerek yazılan haberler, metne ilgi çekicilik katsa da şiddeti pekiştirmektedir. Haberlerde kullanılan dil kadar, kaç cinayetin haberleştirildiği de sorunlu temsilin bir başka çıkmazıdır. İki ayrı görüşteki haber sitesinin incelendiği çalışmada, sitelerin 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair kanuna olan siyasi mesafesinin; sorunlu temsile etkileri incelenmiştir. Kadın cinayetleri, cinayetleri aylık olarak raporlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na ait verilerden derlenmiştir. İncelenen iki tarihte (Ocak- Mayıs), 6284 sayılı kanunun siyasette tartışmaya açıldığı Mart 2023 milat olarak kabul edilmiştir. Cinayetler, farklı görüşleri temsil eden iki internet sitesi olan yenisafak.com.tr ve halktv.com.tr üzerinden; Teun Van Dijk'in eleştirel söylem analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda iktidar karşıtı yayıncılık yapan halktv.com.tr'nin ve iktidar yanlısı yenisafak.com'un haber dilinde ve haberleştirdiği kadın cinayeti haberi sayısında tartışmanın söylemsel ve sayısal bağlamda politik etkisi gözlemlenememiştir. Anahtar Kelimeler; Kadın cinayeti haberleri, Toplumsal cinsiyet, 6284, yenisafak.com.tr, halktv.com.tr
Özet (Çeviri)
In terms of its structure, journalism focuses on content that will attracts public interest. However, the principle of public interest often fails to override the main element of news, which is crowd-pulling. As such, the approach of journalists and news organizations should be to report every feminicide on grounds that do not legitimize and condone violence and murder. Otherwise, news articles written in a victimizing manner to attract attention, by adding adjectives like 'victim' before the woman's name, einforce the violence. As much as the language used, the amount of feminicides covered is also another problematic aspect as seen in the analysis of two news websites with different political affiliations. This study examines the impact of their political stance on the problematic representation using data from the We Will Stop Femicide Platform. The study period covers, includes two specific dates (January to May), with March 2023 marked as a milestone when the 6284 Law on Protecting the Family and Preventing Violence against Women was politically debated. Feminicides were analyzed through critical discourse analysis using Teun Van Dijk's method on two internet news sites, yenisafak.com.tr and halktv.com.tr, known for publishing news leaning towards the ruling party and opposition, respectively. The study concludes that the debate on the law no:6284 had no observable political influence in the discourse and numerical representation of feminicides reported by the opposition-oriented halktv.com.tr and the ruling-affiliated yenisafak.com in both linguistic and numerical contexts.