Investigating community participation and resilience in community-based tourism development to advance sustainable tourism: The case of Turkey
Sürdürülebilir turizm için toplum temelli turizm gelişiminde toplum katılımı ve direncinin incelenmesi: Türkiye örneği
- Tez No: 896799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAK BÜYÜKCİVELEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Şehircilik ve Bölge Planlama, Tourism, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Toplum Temelli Turizm, Toplumsal Gelişim, Katılım, Dirençlilik, Sustainable Tourism, Community Based Tourism, Community Development, Participation, Resilience
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Krizden ciddi bir şekilde etkilenmesine rağmen turizm sektörü önemli bir büyüme yaşamaya devam etmektedir. Sürdürülebilirlik ve dayanıklılık/dirençlilik kavramları, özellikle son yıllarda karşılaşılan beklenmedik olaylar ve krizler ışığında giderek daha önemli hale gelmektedir. Sürdürülebilir turizmin bir biçimi olan toplum/topluluk temelli turizm (TTT), özellikle kırsal alanlarda toplulukları geliştirmenin ve aynı zamanda sosyal, kültürel ve doğal değerleri korumanın bir yolu olarak literatürde öne çıkmıştır. TTT üzerine mevcut çalışmalar olmasına rağmen, özellikle Türkiye'de sınırlı sayıda çalışma olması ve toplum katılımı, dirençlilik ve sürdürülebilirlik üzerine daha fazla literatüre ihtiyaç duyulması nedeniyle bu araştırma önemlidir. Araştırma, özellikle TTT'ye odaklanan gelişmekte olan ülkelerde, politika yapıcılara, araştırmacılara ve proje yöneticilerine sürdürülebilir ve dirençli turizm gelişimini anlamalarına ve başarmalarına yardımcı olmak için değerli bilgiler sunmaktadır. Bu tezin amacı kırsal alanlarda çeşitli aktörlerin öncülüğünde geliştirilen TTT girişimlerini kapsamlı bir çerçevede incelemek, turizm kaynakları üzerindeki yerel kontrolün ve karar alma süreçlerine katılımın toplum dayanıklılığı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu araştırma, aşağıdan yukarıya bir yaklaşım olan TTT girişimlerinde yerel kontrol ve katılımın yüksek olmasının dirençlilik üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu varsaymaktadır. Buna göre TTT, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik eden ve toplumun sosyal, ekonomik ve çevresel kırılganlıklarını azaltan alternatif bir turizm türü olarak sunulmaktadır. Bunu başarmak için, Cumalıkızık, Misi, Ormana ve Ürünlü köylerindeki TTT girişimlerinin karşılaştırmalı analizine olanak tanıyan bir vaka çalışması araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu analiz, dahil olan farklı süreçleri anlamak ve yerel katılım ile dirençlilik arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Alanlardaki kilit paydaşlarla 19 yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme, turizm sektöründe yer alan bireylere uygulanan 112 anket ve katılımcı gözlem içeren açıklayıcı bir yaklaşım benimsenmiştir. Araştırma bulguları, TTT girişimlerinde, turizm gelişiminin toplumsal etkisinin yerel sakinler tarafından yönetildiğinde daha büyük olduğunu ve turizm gelişimiyle ilgili karar alma süreçlerine yerel katılımın, turizm kaynakları üzerindeki yerel kontrol ve sahiplik düzeyiyle arttığını göstermektedir. Buna göre, toplum katılımının artırılmasının sürdürülebilirliği, sosyal, ekonomik, kurumsal ve ekolojik dayanıklılığı olumlu yönde etkilediği ve beklenmeyen olaylar karşısında toplumun dönüştürücü potansiyelini ve kriz yönetim kapasitesini artırdığı sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda, TTT'nin geliştirilmesi için kurumsal bir yapının olmaması ve bireylere güvenilmesi, turizmde sürdürülebilirlik ve dirençlilik sorunlarını öne çıkarmaktadır. Bu sorunu temelde ele almak için ulusal politikalar geliştirilmeli ve farklı ölçeklerde esnek kurumsal yapılar kurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Despite being heavily impacted by the crisis, the tourism sector continues to experience significant growth. The concepts of sustainability and resilience are becoming increasingly important, especially in light of the unexpected events and crises encountered in recent years. Community-based tourism (CBT), a form of sustainable tourism, has gained prominence in the literature as a means to develop communities, particularly in rural areas, while simultaneously protecting social, cultural, and natural values. Although there are existing studies on CBT, this research is significant due to the limited number of studies, especially in Turkey, and the need for more literature on community participation, resilience, and sustainability. The research provides valuable information to policymakers, researchers, and project managers to help them understand and achieve sustainable and resilient tourism development, particularly in developing countries focusing on CBT. This thesis aims to examine the CBT initiatives developed under the leadership of various actors in rural areas within a comprehensive framework, revealing the effects of local control over tourism resources and participation in decision-making processes on community resilience. This research assumes that CBT initiatives, as a bottom-up approach, with a high level of local control and participation have a positive effect on resilience. Accordingly, CBT is presented as an alternative type of tourism that promotes sustainable development and reduces the community's social, economic, and environmental vulnerabilities. To achieve this, a case study research method was employed, allowing for a comparative analysis of the CBT initiatives in Cumalıkızık, Misi, Ormana, and Ürünlü villages. This analysis aimed to understand the different processes involved and to uncover the relationship between local participation and resilience. An explanatory approach was adopted, involving 19 semi-structured in-depth interviews with key stakeholders in the areas, 112 surveys administered to individuals involved in the tourism sector, and participant observation. The research findings indicate that in CBT initiatives, the community impact of tourism development is greater when led by local residents, and local participation in decision-making regarding tourism development increases with the level of local control and ownership over tourism resources. Accordingly, it is concluded that increasing community participation positively affects sustainability, as well as social, economic, institutional, and ecological resilience, and enhances the community's transformative potential and crisis management capacity in the face of unexpected events. In this context, the lack of an institutional structure for the development of CBT and reliance on individuals highlights the issues of sustainability and resilience in tourism. To fundamentally address this problem, national policies must be developed, and flexible institutional structures must be established at different scales.