Türkiye'deki Afrika odaklı sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya kullanımı üzerine bir araştırma: İnstagram örneği
Research on the use of social media by Africa-focused non-governmental organisations in Turkey: Instagram example
  1. Tez No: 897351
  2. Yazar: BILAL CONTEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYŞAD GÜDEKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sivil Toplum Kuruluşları, Instagram, Görsel, Kodlama-Kodaçımlama, Dijital Retorik. Daha sonra doldurulacaktır, Turkish Non-Governmental Organisations, Instagram, Image, Encoding-Decoding, Digital Rhetoric. sonra doldurulacaktır
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Dijital platformların yaygınlaşmasıyla birlikte, sivil toplum kuruluşları (STK) ve hedef kitle arasındaki iletişim yöntemlerinde son yıllarda önemli dönüşümler yaşanmıştır. Özellikle Instagram gibi sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullanan kuruluşlar, düşük maliyetlerle yüksek etkili içerik üreterek daha geniş kitlelere ulaşma imkânına sahip olmaktadır. Dünya genelinde en sık kullanılan ilk 10 program arasında yer alan Instagram, Türkiye'de de en popüler sosyal medya ağlarından biridir. Türk sivil toplum kuruluşları, bağış toplama çabalarını, faaliyetlerini ve genel operasyonlarını etkili bir şekilde tanıtmak için Instagram'ı giderek daha fazla kullanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türk sivil toplum kuruluşlarının Instagram görüntülerini iletişim, savunuculuk, harekete geçirme ve özellikle“kötü”koşullarda yaşayan Afrikalı çocuklar için bağış toplama aracı olarak nasıl kullandıklarını incelemektir. Bu araştırma, yorumlayıcı bir paradigma temelinde nitel-betimleyici bir yaklaşımı izlemektedir. Araştırma, belirlenen kriterlere uygun beş Türk sivil toplum kuruluşunun analizine odaklanmaktadır: Kardeş Eli Derneği, Sadakataşı Derneği, Gönüllüler Derneği, Afrika İnsani Derneği ve Tüm Afrika'nın Dostları Derneği (TADD Afrika). Her kuruluştan üç görsel belirlenerek toplamda 15 görüntü incelenmiştir. Benzer şekilde, 15 katılımcının görüşleri alınmış ve kriter-amaçlı örnekleme tekniği kullanılarak bu katılımcılar seçilmiştir. Çalışmanın yürütülmesinde, Türk sivil toplum kuruluşları tarafından paylaşılan görüntülerin benzersiz özelliklerini belirlemek için nitel bir içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Stuart Hall'un kodlama-kodaçımlama iletişim modeli ve Douglas Eyman'ın dijital retorik teorisi, bu olguyu incelemek için teorik çerçeve ve analiz yöntemi olarak kullanılmıştır. Kodlama- kodaçımlama modeli, katılımcıların Afrikalı çocuklar için bağış toplamak amacıyla Türk sivil toplum kuruluşları tarafından Instagram'da paylaşılan görselleri nasıl yorumladıklarını ve anladıklarını araştırmak için kullanılmıştır. Katılımcılar tarafından sağlanan yorumlar daha sonra Stuart Hall tarafından ortaya konan medya mesajlarını anlamaya yönelik üç varsayımsal konuma göre sınıflandırılmıştır. Bu bağlamda, katılımcıların bakış açılarını ortaya çıkarmak için yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Kampanya görüntülerinin retorik yapısı, Douglas Eyman'ın dijital retorik teorisi ile Aristoteles'in üçlü ikna unsuru (pathos, ethos ve logos) kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, Türk sivil toplum kuruluşlarının kampanya paylaşımlarının renk kullanımı, insan figürleri ve yüz ifadelerinin tasviri, görsel ve metin arasındaki uyum, kampanya odağı veya konusuna vurgu, davranışı etkileyen etmenler, diğer metinsel özellikler, bağış miktarları ve eylem çağrıları gibi çeşitli niteliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Benzer şekilde, bulgular, kuruluşların kampanya paylaşımlarında dijital retoriğin çeşitli unsurlarını kullandıklarını göstermektedir. Bu unsurlar arasında ethos aracılığıyla uzmanlık, güvenilirlik ve iyi niyet gösterme; pathos aracılığıyla duygulara hitap etme ve logos aracılığıyla açık, mantıklı ve iyi organize edilmiş argümanlar sunma (veya bunların eksikliği) yer almaktadır. Stuart Hall'un üç varsayımsal konumunun analizi, katılımcıların hiçbirinin Türk sivil toplum kuruluşlarının tercih ettiği okumayı veya egemen konumu benimsemediğini ortaya koymuştur. Katılımcılar ya statükoya kısmen katılmışlar (müzakereli konum) ya da egemen-hegemonik koda tamamen karşı çıkmışlardır (karşıt konum).
Özet (Çeviri)
Daha With the widespread use of digital platforms, communication methods between non-governmental organisations (NGOs) and target audiences have undergone significant transformations in recent years. Organisations that actively use social media platforms such as Instagram have the opportunity to reach wider audiences by producing highly effective content at low costs. Instagram, which is among the top 10 most frequently used programmes worldwide, is also one of the most popular social media networks in Turkey. Turkish non-governmental organisations are increasingly using Instagram to effectively promote their fundraising efforts, activities, and overall operations. The purpose of this study is to examine how Turkish non-governmental organisations use Instagram images as a tool for communication, advocacy, mobilisation, and fundraising, especially for African children living in“poor”conditions. This research follows a qualitative-descriptive approach based on an interpretive paradigm. The research focuses on the analysis of five Turkish non-governmental organisations that meet the identified criteria: Kardeş Eli Derneği, Sadakataşı Derneği, Gönüllüler Derneği, Afrika İnsani Derneği and Tüm Afrika'nin Dostları Derneği (TADD Africa). Three images from each organisation were identified and a total of 15 images were analysed. Similarly, the perspectives of 15 participants were sought and these participants were selected using a criterion-purposive sampling technique. In the conduct of the study, a qualitative content analysis technique was utilised to identify the unique characteristics of the images posted by Turkish non-governmental organizations. Stuart Hall's encoding-decoding model of communication and Douglas Eyman's theory of digital rhetoric were used as the theoretical framework and method of analysis to examine this phenomenon. The encoding-decoding model was employed to investigate how participants interpreted and understood images posted on Instagram by Turkish non-governmental organisations to solicit donations for African children. The comments provided by the participants were subsequently classified according to the three hypothetical positions of understanding media messages put forth by Stuart Hall. In this context, semi-structured interviews were conducted to reveal the participants' perspectives. The rhetorical structure of the visuals of the campaign was analysed using Douglas Eyman's theory of digital rhetoric with Aristotle's tripartite element of persuasion (pathos, ethos, and logos). The findings reveal that Turkish non-governmental organizations' campaign posts have various characteristics such as the use of colour, depiction of human figures and facial expressions, harmony between visuals and text, emphasis on the campaign focus or issue, behavioural drivers, other textual features, donation amounts and calls to action. Similarly, the findings show that organisations use various elements of digital rhetoric in their campaign posts. These elements include demonstrating expertise, trustworthiness, and goodwill through ethos; appealing to emotions through pathos; and presenting clear, logical, and well-organized arguments (or lack thereof) through logos. Analysis of Stuart Hall's three hypothetical positions revealed that none of the participants adopted Turkish non-governmental organizations' preferred reading or dominant position. Participants either partially agreed with the status quo (negotiated position) or completely opposed the dominant-hegemonic code (oppositional position).