Anonim şirketlerde ayni sermaye konulması
Issue otherwise than for cash in corporations
  1. Tez No: 897488
  2. Yazar: SERDAR DEVRİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KEMAL OMAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, Türk Ticaret Kanunu, sermaye, ayni sermaye, esas sermaye sistemi, kayıtlı sermaye sistemi, esas sözleşme, değer tespiti, ayni sermaye unsurları, butlan, genel kurul, yokluk, hükümsüzlük, Corporation, Turkish Commercial Code, Capital, capital in kind, issued share capital, registered capital system, articles of association, valuation, components of capital in kind, blanched, general meeting of shareholders, nonexistence and nullity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Anonim ortaklıklarda sermayeden anlaşılması gereken, pay sahiplerinin ortaklığa koymaya taahhüt ettikleri malvarlıkları değerlerinin toplamı ve bunların nakdi değeridir. Sermaye için belirlenen bu nakdi değer, anonim ortaklık esas sözleşmesinde belirlenen bir miktar olarak ifade edilmektedir. Ortaklık malvarlığı artarken veya azalırken, bu miktarın kendiliğinden azalması veya çoğalması mümkün değildir. Sermaye artırımı ile ifade edilen, esas sözleşmede nakdi değer karşılığı sabit bir rakam olarak belirtilen bu değerin artırılması amaçlanmaktadır. Anonim ortaklıkta esas sermaye sistemi içerisinde esas sözleşme, kayıtlı sermaye sisteminde çıkarılmış sermaye rakamının yükseltilmesi aslında bir esas sözleşme değişikliği niteliğindedir. Anonim ortaklıklarda pay sahipleri sadece getirmeyi taahhüt ettikleri paylar ile ortaklığa karşı sorumlu oldukları için ortaklıktan alacaklı olanlar için en büyük güvence şirket malvarlığı olmaktadır (TTK 329/2). Bu nedenle kanun koyucu şirketin en önemli varlık kalemlerinden olan ayni sermaye taahhüt iş ve işlemlerini ayrıntılı olarak düzenleme yoluna gitmiştir. Bu tezde anonim şirkete ayni sermaye konulmasına ilişkin kanundaki genel hüküm niteliğinde olan TTK m. 128 ile anonim şirketlere özgü olan TTK 342 vd. hükümler ele alınacaktır. Tez hazırlanırken öncelikle bu konudaki mevzuat ele alınacak, akabinde doktrindeki görüşler belirtilecek, daha sonra da Yargıtay ve ilk derece mahkemelerinin uygulamalarından örnekler de yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Capital in corporations is total of asset values that share holders guarantee to bring to the Corporation and its statement of value in cash. This value in cash determined for capital has been stated as fixed value in articles of associaton of the Corporation and it is not possible for this value to increase or decrease automatically in case of an increase or decrease in corporate estate. What is stated as capital increase is to aim to increase the asset which has been stated in corporate estate as fixed value in provision to value in cash. Articles of association in system of registered capital from corporation, of the issued share capital in registered capital system to be increased is in fact partake of a change in articles of association. Since share holders of corporations are not responsible in terms of their personal property holding (TCC 329/2), the biggest assurance for company claimants is the Corporation assets. Thus, the legislative has sought a way to regulate in details transactions and the works of the capital in kind obligation which are some of the most important articles of. In this study 'issue otherwise than for cash in corporations' which has been regulated in the articles 128 and 342 that are blanket and capital clauses of Turkish Commercial Code will be handled As the dissertation is being prepared, primarily the legislation o the matter will be handled and later on the views on the doctrine will be stated and after that examples from practices of trial courts and Supreme court will be given.