Şor ağzının eski Türkçeye göre söz varlığı
Vocabulary of Shor dialect according to old Turkish
  1. Tez No: 897662
  2. Yazar: MELİKE OKUTANSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM AYAZLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şor Türkçesi, Eski Türkçe, söz varlığı, ses bilgisi, söz yapımı, Shor Turkic, Old Turkic, vocabulary, phonetic, word formation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu çalışmada Eski Türkçede ve Şor Ağzında bulunan ortak kelimelerin ses denklikleri, ses bilgisi ve şekil bilgisi Nadejda N. Kurpeşko TANNAGAŞEVA ve Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN'ın Şor Sözlüğü çalışmasından hareketle incelenmiştir. Birinci bölümde, Şor Türklerinin tarihi, nüfusu, yaşadıkları coğrafya, toplumsal yapısı, yaşam tarzı, inanç sistemleri ve Şor ağzının Türk dilleri arasındaki yeri ile ilgili bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, yöntem hakkında bilgi verilmiş ve Şor ağzı ile ilgili yapılan literatür taraması aktarılmıştır. Üçüncü bölümde, Eski Türkçe ve Şor Türkçesine ait ortak söz varlığına dayanan verinin ses ve yapı bilgisiyle ilgili bazı incelemeler yapılmıştır. Dördüncü bölüm çalışmamızın asıl bölümünü oluşturmaktadır. Bu bölümde Şor ağzının Eski Türkçe ve Hakas Türkçesi ile ortak söz varlığı yer almaktadır. Son bölüm olan beşinci bölümde ise Şor ağzı ve Eski Türkçenin ortak söz varlığını içeren veri tablolar hâlinde aktarılmıştır. Elde edilen diğer dilbilgisel çıkarımlara da bu bölümde yer verilmiştir. Buna göre Şor ağzının anlam birliği ve şekil bilgisi gözetilerek Eski Türkçeyle toplam 1114, Orta Türkçeyle de 100 denkliği bulunan kelime tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the sound equivalence, phonology and morphology of the common words in Old Turkic and Shoric dialect are examined based on the work of Nadejda N. Kurpeşko TANNAGAŞEVA and Prof. Dr. Şükrü Halûk AKALIN's Shor Dictionary. In the introduction, information about the history, geography, general social structure and culture of the Shor Turks is given. Differences in usage in Shor Turkish and Old Turkic periods were evaluated. The items in the Shor Dictionary were scanned in other periods and the items in at least one Old Turkic and Middle Turkic period were evaluated as headings in our study. Shor Turkic is considered among the Turkic values that are about to disappear and studies are being carried out in related fields. In the conclusion section, evaluation and numerical data on the study are presented. Considering the unity of meaning and morphology of Shor, a total of 1189 words with Old Turkic and 99 words with Middle Turkic were identified. This study is prepared to show the similarities and differences between Shor Turkic and Old Turkic.