Şor destancılık geleneği ve Şor kahramanlık destanı ?Künnü Körçen Kün-Köök? üzerinde mukayeseli bir çalışma
Shor epic tradition and a comparative study on the heoric epic ?Künnü Körçen Kün-Köök?
- Tez No: 288282
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Şorlar, Folklor, Kahramanlık Destanı, Kaycılık, Kün-Köök, Shors, Folklore, Heroic Epos, Kayçılık, Kün-Köök
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 348
Özet
Rusya Federasyonu Kemerovo Bölgesi'nde mukim Şorların zengin folklor materyalleri arasında kahramanlık destanları farklı bir yeri haizdir. Şor kahramanlık destanları, Şorların yaşantılarının, kültürlerinin ve dini inançlarının bir aynasıdır. Bu çalışmanın birinci bölümünde Şorlar her yönüyle tanıltıldıktan sonra Şorlarda kahramanlık destan geleneği ve kayçılık sanatının, dünü, bugünü ve gelecekte karşılaşabileceği sorunlar tespit edilmiştir. İkinci bölümde ise ?Künnü Körçen Kün-Köök? Şor epik kahramanlık destanı bir araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Shors, who live in the Russian Federation Kemerovo region, have a very rich folklor material among which heroic epos holds a very different place. Shor heroic eposes are a reflection of the Shors way of live, culture and religious believes. In the first part of this study, after describing the Shors in all aspects, Shor heroic epos, culture and the problems that ?Kayçılık? arts may encounter in the past, present and the future will be put forward. In the second part, a study will be made on ?Künnü Körçen Kün-Köök? Shors heroic epos.