Betonarme çok katlı yapılarda döşeme tiplerinin performans analizine etkisi
Effect of floor types on performance analysis in reinforced concrete multi-storey buildings
  1. Tez No: 897923
  2. Yazar: TÜRKER ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH NECMETTİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Analizi, Betonarme Yapılar, Betonarme Döşeme Tipleri, Performance Analysis, Reinforced Concrete Structures, Reinforced Concrete Floor Types
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ülkemiz, binlerce yıldır doğal afetlerin sıkça yaşandığı bir coğrafyada konumlanmıştır. Her deprem, toplumumuza derin izler bırakmış ve insanlarımızın güvenliği için ciddi bir uyarı niteliği taşımıştır. Bu trajik olaylardan sonra,“Deprem öldürmez, bina öldürür.”sözü, adeta bir öğüt haline gelmiş ve yapı sektöründe daha dayanıklı binaların inşa edilmesi için çaba sarf edilmiştir. Teknolojinin ilerlemesi ve akademik araştırmaların artması sayesinde yapılar hakkında daha kapsamlı bir anlayışa sahip olsak da, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler, yapıların hala yeterli düzeyde dayanıklı olmadığını göstermiştir. Bugünün dünyasında, kaset döşemeleriyle ilgili derin fikir ayrılıkları yaşanmaktadır. Özellikle deprem bölgelerinde kullanımlarının yasaklanması gerektiğini savunanlara karşın, uygun önlemler alındığında herhangi bir sakıncanın olmayacağı görüşü daha yaygındır. Bu nedenle, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nde kaset döşemelerin sınırlandırılmadığını görülmektedir. Bu çalışma, farklı döşeme türlerinin yapıların performansına olan etkilerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Mevcut bir yapının düşey taşıyıcı sistemini değiştirilmeden, farklı döşeme tipleriyle modellenerek, ardından tek modlu doğrusal olmayan itme yöntemiyle analiz edilmektedir. Yapının kütle ve düzlem içi rijitliği gibi faktörler göz önünde bulundurularak, ülkemizin ihtiyaçlarına uygun döşeme tipinin tespit edilmesi hedeflenmektedir. Performans hedefini karşılamayan modeller içinse güçlendirme projesi hazırlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey is located in a geography where natural disasters have frequently occurred for thousands of years. Each earthquake left deep scars on our society and served as a serious warning for the safety of our people. After these tragic events,“Earthquakes do not kill, buildings do.”The phrase has almost become an advice and efforts have been made in the construction industry to build more solid and durable buildings. Although we have a more comprehensive understanding of structures thanks to the advancement of technology and increased academic research, the earthquakes experienced in Kahramanmaras on February 6, 2023 have shown how vulnerable we still are. In today's world, there are deep divides regarding waffle slab flooring. While some advocate for their prohibition, especially in earthquake-prone areas, the prevailing view is tha t with appropriate measures in place, there would be no harm. Hence, we see that waffle slab flooring is not prohibited in the 2018 Turkish Building Earthquake Regulation. This study aims to thoroughly examine the effects of different flooring types on the performance of structures. Without altering the vertical load-bearing system of an existing structure, it will be modeled with different flooring types and then analyzed using the singlemode non-linear pushover method. Considering factors such as the mass and in-plane rigidity of the structure, the goal is to identify suitable flooring type for our country's needs. For models that do not meet performance targets, a strengthening project will be prepared.