İlkokul 1. sınıf Türkçe ders kitabındaki karakterleri niteleyen değerlerin incelenmesi
An analysis of the values characterizing the characters in the primary school 1st grade Turkish textbook
  1. Tez No: 898014
  2. Yazar: PINAR İNCEKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUSRETTİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler Eğitimi, Türkçe Ders Kitapları, Kök Değerler, Karakterizasyon ve Değerler, Values Education, Turkish Language Textbooks, Root Values, Characterization and Values
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul 1. sınıf Türkçe ders kitabındaki karakterleri niteleyen değerlerin incelenmesidir. Bu amaçla araştırmada, İlkokul 1. sınıf Türkçe ders kitabında geçen karakterleri niteleyen değerler;“karakterizasyon özellikleri, Türk Milli Eğitim Sisteminin amaçları ve 1. sınıf Türkçe dersi öğretim programındaki kök değerler ve de bu kök değerlerle ilişkili bazı tutum ve davranışlar”esas alınarak incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Veri kaynağı olarak Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 28.05.2018 tarih ve 78 sayılı kararıyla beş yıl süreyle ders kitabı olarak kabul ettiği 1. sınıf Türkçe ders kitabı kullanılmıştır. Daha sonra bu karakterlerin taşıdığı değer veya değerler 1. sınıf Türkçe dersi öğretim programındaki kök değerler esas alınarak belirlenmiştir. Bazı karakterlerin 10 kök değer dışında taşıdığı“diğer değerler”tespit edilmiştir. Kitapta karakterleri niteleyen on üç tane değere rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines the values characterizing the characters in the first-grade Turkish language textbook. In line with this aim, the values that characterize the characters in the first-grade Turkish language textbook are analyzed based on“characterization features, the objectives of the Turkish National Education System, and the core values in the first-grade Turkish language curriculum, as well as certain attitudes and behaviors associated with these core values.”The document analysis method, one of the qualitative research methods, was used in the study. The first-grade Turkish language textbook, accepted as a textbook for five years by the decision No. 78 of the Board of Education and Discipline of the Ministry of National Education on May 28, 2018, was used as the data source. Subsequently, the values or value(s) carried by these characters were determined based on the core values in the first-grade Turkish language curriculum.“Other values”carried by some characters outside the ten core values were identified. Thirteen values characterizing the characters in the book were found.