Rubeyyi' bint Muavviz ve hadis rivayetindeki yeri
Rubayyi' bint Muawiz and her place in the hadith narration
  1. Tez No: 898605
  2. Yazar: MERYEM YÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DİNÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Sahâbe, Râvi, Rivayet, Rubeyyi' bint Muavviz, Hadith, Companions, Narrator, Narrative, Rubayyi' bint Muawwiz
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Rubeyyi' bint Muavviz, Medineli kadın sahabilerden biri olup hadis ilmi açısından önemli bir değer taşımaktadır. Rubeyyi', Hz. Peygamber'in Medine'de bulunduğu dönemde, orada yaşanan önemli olay ve durumlarda bizzat Onun yanında bulunup sözleri ve davranışlarını hayatına uygulamakla kalmamış, naklettiği hadislerle de sünnetlerin günümüze ulaşmasına katkıda bulunmuştur. Bu çalışmada Rubeyyi' bint Muavviz'in hayatı ile hadis rivayetindeki yeri ele alınmıştır. Rubeyyi' bint Muavviz Neccaroğulları koluna mensup olması hasebiyle Hz. Peygamber ile anne tarafından neseb bağı bulunmaktadır. Rubeyyi'in ailesi ve yakın akrabalarının İslam dinine önemli hizmetleri bulunmaktadır. Tıpkı ailesi gibi Hz. Peygamber'e biat eden Rubeyyi' bint Muavviz, Resulullah'ın bizzat ziyaret ettiği, düğününde yanına gittiği ve birlikte gazvelere iştirak ettiği bir hanım sahabedir. Rubeyyi', Resulullah'ın abdest alışına şahit olması hasebiyle kendisine danışılmış, katıldığı savaşlarda sağlık ilmindeki bilgisiyle yaralıları tedavi etmiş ve Müslümanlığa dair yaşantısıyla çevresindekilere örnek teşkil etmiştir. Rubeyyi' bint Muavviz'in Hz. Peygamber'den rivayet ettiği hadisler başta Kütüb-i Sitte, Ahmed b. Hanbel'in el-Müsned eseri ve temel hadis kaynaklarında yer almaktadır. Rubeyyi'in tahâret, cihad, nikâh ve talak gibi çeşitli konulardan hadislerinin bulunması sebebiyle onun rivayetleri hadis ilminin yanı sıra İslam tarihi ile fıkıh ilmine de katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Rubayyi' bint Muawwiz, one of the female Companions of Medina who transmitted the Prophet's life to the next generations, has an important value in terms of the science of hadith. Rubayyi', during the period when the Prophet was in Medina, was personally present with him in important events and situations and not only applied his words and behaviours to her life, but also contributed to the transmission of sunnahs to the present day with the hadiths she narrated. In this study, we focus on Rubayyi' bint Muawwiz, who participated in wars with the Prophet, treated the wounded with her knowledge in the science of health, and set an example for those around her with her Muslim life, and examine her life and her place in hadith narration. In the first part of our study, which consists of an introduction and two parts, information about Rubayyi' bint Muawwiz's life, her meetings with the Prophet and her personality is presented. Information about Rubayyi's life has been compiled from various sources, especially history and medical works. In the second part, Rubayyi's famous narrators were briefly introduced and the hadiths she narrated were sorted according to their subjects based on the narration texts in Ahmad b. Handel's Musnad. Rubayyi's narrations in the Qutub al-Tis'a are numerically stated and analysed and evaluated in terms of sened and text. At the end of the study, a general evaluation of his life and narrations was made.