Makroekonomik değişkenlerin ı̇malat sanayı̇sı̇ne etkı̇sı̇nı̇n ı̇şletme sermayesı̇ açısından ı̇ncelenmesı̇
Investigation of the effect of macroeconomic variables on the manufacturing industry in terms of working capital
  1. Tez No: 898712
  2. Yazar: GÜLHAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRETTİN UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Performans Oranları, Makroekonomik Değişkenler, İşletme Sermayesi, Zaman Serisi Analizi, VAR Modeli, Financial Performance Ratios, Macroeconomic Variables, Working Capital, Time Series Analysis, VAR Model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
MAKROEKONOMİK DEĞİŞKENLERİN İMALAT SANAYİSİNE ETKİSİNİN İŞLETME SERMAYESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Gülhan ÖZCAN Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2024 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin UZUNOĞLU ÖZET Bu araştırmada, Borsa İstanbul'da BİST Sınai ve BİST 100 endeksinde faaliyet gösteren 25 firmanın işletme sermayesi göstergeleri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan makroekonomik göstergeler arasındaki ilişkiler detaylı olarak incelenmiştir. Çalışma, 2003-2015 yılları arasında toplanan çeyreklik veriler üzerine kurulmuştur. Araştırmanın temel amacı, Makroekonomik göstergelerde meydana gelen değişimlerin, imalat sanayisinde faaliyette bulunan firmaların işletme sermayesi göstergeleri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. İlk olarak, verilerin zaman serisinde mevsimsellik etkileri ve durağanlık durumları ele alınmıştır. Değişkenlerin durağan olup olmadığı, Augmented Dickey-Fuller (ADF) ve Zivot Andrews (ZA) testleri ile test edilmiştir. Bu testler, serilerin zaman içinde sabit bir ortalama ve varyans gösterip göstermediğini belirlemek için kullanılmıştır. Durağan olmayan seriler, fark alınarak durağan hale getirilmiş ve VAR (Vektör Otoregresif) modelleri kullanılarak değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. VAR modeli ile elde edilen etki-tepki fonksiyonları, değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkilerini görsel olarak sunmuş ve bu etkileşimler yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, işletme sermayesini temsil eden oranlar üzerinde mikro düzeyde, firmalar bazında en çok etki gösteren makroekonomik değişkenin İşsizlik olduğu tespit edilmiştir. İşsizliği petrol fiyatları ve enflasyon izlemektedir. İşletme sermayesini temsil eden oranlar üzerinde en az etki gösteren makroekonomik değişken ise GSYH olarak gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın bulguları hem teorik hem de pratik açıdan işletme sermayesinin yönetimi ve makroekonomik değişkenlerin etkilerinin anlaşılması açısından önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF MACROECONOMIC VARIABLES ON THE MANUFACTURING INDUSTRY IN TERMS OF WORKING CAPITAL Gülhan ÖZCAN Kayseri University, Institute of Graduate Education Master Thesis, July 2024 Supervisor: Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin UZUNOĞLU ABSTRACT In this study, the relationship between the working capital indicators of 25 firms operating in the BIST Industrial and BIST 100 indices in Borsa Istanbul and the macroeconomic indicators announced by the Central Bank of the Republic of Turkey is examined in detail. The study is based on quarterly data collected between 2003 and 2015. The main objective of the study is to reveal the effects of changes in macroeconomic indicators on the working capital indicators of firms operating in the manufacturing industry. Firstly, seasonality effects and stationarity status of the time series of the data are analyzed. The stationarity of the variables is tested with Augmented Dickey-Fuller (ADF) and Zivot Andrews (ZA) tests. These tests are used to determine whether the series exhibit a constant mean and variance over time. Non-stationary series were made stationary by taking differences and the effects of variables on each other were analyzed using VAR (Vector Autoregressive) models. The impulse-response functions obtained with the VAR model visually presented the effects of variables on each other and these interactions were interpreted. As a result of the research, it is determined that unemployment is the macroeconomic variable that has the most impact on the ratios representing working capital at the micro level on a firm basis. Unemployment is followed by oil prices and inflation. The macroeconomic variable that has the least effect on working capital ratios is GDP. The findings of this study provide important contributions in terms of understanding the effects of macroeconomic variables on the management of working capital from both theoretical and practical perspectives.