Payitaht Abdülhamid' dizisinin toplumsal belleğin yeniden inşasında kullanımı
The use of series 'Payi̇taht Abdülhamid' in the reconstruction of social memory
  1. Tez No: 898713
  2. Yazar: ÖZGE DİŞSİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TERCAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Payitaht Abdülhamid TV dizisi, Toplumsal bellek, Media, Payitaht Abdulhamid TV series, Social memory
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Toplumsal bellek, iktidarların kolayca müdahale edip kontrol altında tutabileceği bir alandır. Günün kültürel, politik ve ideolojik söylemine göre toplumsal bellek şekil almaktadır. Toplumsal bellek bazı hatırlatmalar ve unutturmalar ile yeniden inşa edilebilen bir yapısı vardır. Bu inşa sürecinde önemli bir rol oynayan erk sahipleri özellikle kitle iletişim araçlarını inşa sürecinde etkili olarak kullanmaktadırlar. Kitle iletişim araçlarının toplumları etkileme ve yönlendirme özelliği iktidarların kitle iletişim araçlarını kendi ideolojilerini topluma yaymak için kullandığı bir araç haline getirmiştir. Kitle iletişim araçları aynı zamanda farklı yerlerdeki insanları ortak bir paydada buluşturan ve insanların ideolojilerini yaymada kullandıkları araçlardır. Kitle iletişim araçları vasıtasıyla geçmiş, yeniden inşa edilebilir ve değiştirilebilir bir konuma gelmiştir. Bir ideolojinin, fikrin veya düşüncenin topluma benimsetilip aktarılmasında önemli bir yere sahip olan kitle iletişim araçlarından biri de televizyondur. Televizyon her yaştan bireyin tarihi öğrendiği en temel araçlardandır. Televizyon yayınları her kesimden bireylerin hayatlarına dokunma gücüne sahiptir. Öyle ki televizyonda yayınlanan tarihi diziler ile hem tarihi şahsiyetlerle ilgili hem de olay ve olgularla ilgili izleyicinin algısının oluşmasına hem de değişmesine yardımcı olmaktadır. Bu yönüyle de tarihi diziler ile toplumsal belleğin yeniden inşasına katkı sağlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı Payitaht Abdülhamid dizisinin toplumsal belleğin yeniden inşasında nasıl kullanıldığını tespit etmektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olan durum çalışması kullanılmıştır. Veriler, doküman incelemesi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın alt problemleri doğrultusunda kodlar, alt tema ve temalar oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda, II. Abdülhamid'e dair olumlu ve olumsuz anlatıların olduğu aynı zamanda ötekilere dair anlatıların da mevcut olduğu tespit edilmiştir. Abdülhamid'e dair olumsuz anlatıların aslında olumlu anlatıları desteleyen yapıda olduğu söylenebilir. Akademik tarihçilikte Abdülhamid'e dair hem olumlu hem olumsuz anlatım mevcutken bu dizide olumsuz olan anlatıların neredeyse yok sayıldığı olumlu anlatılar üzerinden toplumsal bellekteki Abdülhamid imajının yeniden inşa edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social memory is an area that governments can easily intervene and keep under control. Social memory takes shape according to the cultural, political and ideological discourse of the day. Social memory has a structure that can be rebuilt with some reminders and forgetting. Those in power, who play an important role in this construction process, use mass media effectively during the construction process. The ability of mass media to influence and direct societies has become a tool used by governments to spread their own ideologies to society. Mass media are also tools used to bring people from different places together on a common ground and to spread ideologies. Through mass media, the past has become reconstructable and changeable. Television is one of the mass media that has an important place in the adoption and transfer of an ideology, idea or thought to society. Television is one of the most basic tools through which individuals of all ages learn history. Television broadcasts have the power to touch the lives of individuals from all walks of life. So much so that historical series broadcast on television help to form and change the audience's perception of both historical figures and events and facts. In this respect, it contributes to the reconstruction of social memory through historical series. The aim of this study is to determine how the Payitaht Abdulhamid series is used in the reconstruction of social memory. A case study, one of the qualitative research designs, was used in the research. Data were collected by document review. Content analysis was used to analyze the data. Codes, sub-themes and themes were created in line with the sub-problems of the study. As a result of the study, II. It has been determined that there are positive and negative narratives about Abdulhamid, as well as narratives about others. It can be said that the negative narratives about Abdulhamid actually support the positive narratives. While there are both positive and negative narratives about Abdulhamid in academic historiography, it has been concluded that in this series, the image of Abdulhamid in social memory was reconstructed through positive narratives, where the negative narratives were almost ignored.