Türkiye'de yükseköğretimin finansmanına ilişkin öğrenci görüşleri: Ampirik bir örnek
Student perspectives on financing higher education in Turkey: An empirical example
- Tez No: 898747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ÖKSÜZ NARİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Maliye, Banking, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim Finansmanı, Kredi Yurtlar Kurumu, Finansman Kaynakları, Barınma Sorunları, Gelir Durumu, Higher Education Financing, Credit and Dormitories Agency (KYK), Financing Sources, Housing Issues, Income Status
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Türkiye'de yükseköğretim finansmanı ,yükseköğretim eğitimine olan taleplerin artışlarını ve üniversitelerde verilen eğitimlerin sağladığı faydalar ve maliyetleri ortaya çıkarmaktadır. Bu doğrultuda ortaya çıkan bu maliyetlerin finanse edilebilmesi için gerek kamudan gerek özel sektörden farklı finansman yöntemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmanın hedefinde Türkiye deki yükseköğretim finansmanının güncel durumunu analiz etmek, finansal modelleri ve kaynakları inceleyerek bu kaynakların verimliliğini değerlendirmektir. Buna ek olarak da finansman yapılarındaki değişimlerin üniversitelerin performansına etkileri tartışılmıştır. Bu nedenle Türkiye'de bulunan 100 farklı üniversiteden 546 öğrenciye Google Forms aracılığıyla anket yapılmıştır. Ankete katılan bireylere KYK öğrenim kredilerinin mevcut durumu, barınma sorunları, finansman yaklaşımları ve bankaların rolü ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Bu ifadeler yaş gruplarına ve sosyoekonomik durumlarına göre varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar neticesinde genel olarak bursların yetersiz olduğu, karşılıksız bursların esnetilmesi gerektiği, geri ödemenin belli bir gelir seviyesinde başlaması gerektiği, gerekli olması halinde geri ödemeli kredilerin geri ödemesize çevrilmesi, not ortalamasına göre değerlendirme yapılmaması ve barınma olanaklarının iyileştirilmesi konusunda fikirler belirtilmiştir. Yükseköğretim finansmanının sadece kamu destekleri ile yönetilemeyeceği özel sektöre de pay düştüğü ve finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In Turkey, higher education financing reveals the increases in demand for higher education and the costs and benefits provided by the education offered at universities. Accordingly, various financing methods are utilized from both the public and private sectors to finance these emerging costs. The aim of this study is to analyze the current state of higher education financing in Turkey, evaluate the efficiency of financial models and resources by examining them. Furthermore, the effects of changes in financing structures on university performance have been discussed. To this end, a survey was conducted via Google Forms with 546 students from 100 different universities in Turkey. Participants were asked questions regarding the current status of KYK education loans, housing issues, financing approaches, and the role of banks. These statements were evaluated using variance analysis based on age groups and socioeconomic status. As a result of the findings, it is generally suggested that scholarships are insufficient and that non-repayable scholarships should be relaxed. It is also proposed that repayments should commence at a certain income level, repayable loans should be converted to non-repayable ones when necessary, assessment should not be based on grade averages, and housing facilities should be improved. It is concluded that higher education financing cannot be managed solely through public support and that the private sector also has a role to play, necessitating diversification of financing sources.