Age and gender detection using machine learning techniques with Open CV
Makine öğrenmesi teknikleri kullanarak Open CV ile yaş ve cinsiyet tespiti
  1. Tez No: 898817
  2. Yazar: UMAR IDRIS ALIYU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenimi, OpenCV, Python, Sinir Ağı, Adience Veri Kümesi, Machine Learning, OpenCV, Python, Neural Network, Adience Dataset
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yaş ve Cinsiyet tespiti konusu, reklamcılık, sağlık hizmetleri, sosyal medya ve güvenlik gibi yeni çağın birçok teknolojik gelişmesinin en önemlilerinden biri olarak görülebilir. Bu araştırma çalışması, Açık Kaynak Bilgisayarlı Görme (Açık CV) ve Python programlama dili ile makine öğrenmesi tekniklerine dayalı yaş ve cinsiyet tespiti üzerine bir model ortaya koymaktadır. Model, ilgili bireylerin yaşını ve cinsiyetini belirlemek amacıyla insan yüzünün yüz ifadeleri, kenarlar ve kırışıklıklar gibi belirli özelliklerini filtrelemek için eğitimli bir sinir ağından yararlanıyor. Araştırma çalışması, Adience Veri Kümesi olarak bilinen halka açık bir veri kümesi üzerinde gerçekleştirildi. Elde edilen doğruluk düzeyi yaş ve cinsiyet tanımlaması için sırasıyla %89 ve %95 olarak kategorize edilebilir. Modelin etkinliği tespit sürecinde oldukça doğru görülebilmekte ve birçok ileri durumda kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The topic of Age and Gender detection can be seen as one of the most important in many technological advances of the new age such as advertising, health care, social media, and security. This research study brings about a model on age and gender detection based on machine learning techniques with Open-Source Computer Vision (Open CV) and Python programming language. The model makes use of a trained neural network to filter certain characteristics of a human face, such as facial expressions, edges, and wrinkles to identify the age and gender of the concerned individuals. The research work was performed on a publicly available dataset known as Adience Dataset. The accuracy level obtained can be categorized as 89% and 95% for age and gender identification respectively. The effectiveness of the model can be seen as quite accurate in the detection process and can be used in many advanced cases.