Deneysel migren modeli oluşturulan farelerde asprosinin ağrı ve davranışsal fonksiyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of effect of asprosin on pain and behavioral functions in mice with experimental migraine model
- Tez No: 899023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Migren, Ağrı, Asprosin, Sumatriptan, Periorbital von-frey test, Migraine, Pain, Asprosine, Sumatriptan, Periorbital von-frey test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Migren periyodik olarak, sıklıkla başın bir yarımında lokalize, ataklar halinde olan ve ataklara sıklıkla bulantı, kusma, fotofobi, fonofobi ve osmofobinin eşlik ettiği, orta-ağır şiddette, genellikle zonklayıcı vasıfta olan bir baş ağrısı türüdür. Ağrı algısı ve modülasyonunda, yağ dokusu da dahil olmak üzere endokrin sistem hayati bir rol oynamaktadır. Endokrin sistemin düzensizliği, hormonlar ve ağrı arasındaki etkileşimi anlamanın önemini vurgulayarak çeşitli kronik ağrı durumlarının gelişimiyle ilişkilendirilmiştir. Bizde çalışmamızda yağ dokusundan sentezlenen bir adipokin olan asprosinin deneysel migren modeli oluşturduğumuz farelerde ağrı ve davranışsal fonksiyonlar üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Bu tez çalışmasında nitrogliserin ile deneysel migren modeli oluşturulan farelere 9 gün boyunca gün aşırı (1., 3., 5., 7. ve 9. günler) asprosin ve sumatriptan ip olarak uygulandı ve farelerin ağrıya yanıtlarını değerlendirmek için 1. gün ve 9. gün periorbital von-frey testleri yapıldı, davranışsal fonksiyonlardan motor koordinasyon için 3. günde rota-rod testi, anksiyete ve depresyon için 5. günde açık alan testi ve öğrenme ve bellek için de 7. günde nesne tanıma testi yapıldı. Çalışmanın grupları da sağlıklı grup, sadece nitrogliserin uygulanan grup (kontrol grubu), nitrogliserin ile birlikte asprosin uygulanan grup ve nitrogliserin ile birlikte sumatriptan uygulanan grup şeklindeydi. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde 9.gün yapılan periorbital von-frey testinde nitrogliserin ile deneysel migren oluşturulan farelerde periorbital mekanik eşik değer istatistiksel olarak anlamlı bir azalma bulundu, sumatriptan verilen grupta da periorbital von-frey testinde nitrogliserinin meydana getirmiş olduğu etkiyi tersine çevirerek farelerde periorbital mekanik eşik değeri istatistiksel olarak anlamlı şekilde yükselttiği bulundu. Çalışmanın karşılaştırılan diğer testlerinde ve gruplarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmedi. Sonuç olarak; asprosinin deneysel migren modeli oluşturduğumuz farelerde istatistiksel olarak anlamlı olmasa da ağrı eşiğini yükselttiğini, lokomotor aktivite ve davranışsal fonksiyonları iyileştirebileceğini bulduk ancak gelecekte yapılacak daha kapsamlı deneysel ve klinik çalışmalarla asprosin ile ağrı ve davranışsal fonksiyonlar arasındaki ilişkinin daha net ortaya konulabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF EFFECT OF ASPROSIN ON PAIN AND BEHAVIORAL FUNCTIONS IN MICE WITH EXPERIMENTAL MIGRAINE MODEL Migraine is a type of moderate to severe, usually throbbing headache that occurs periodically in attacks, often localized in one half of the head, and is often accompanied by nausea, vomiting, photophobia, phonophobia and osmophobia. The endocrine system, including adipose tissue, plays a vital role in pain perception and modulation. Dysregulation of the endocrine system has been associated with the development of various chronic pain conditions, emphasizing the importance of understanding the interaction between hormones and pain. In our study, we aimed to examine the effect of asprosine, an adipokine synthesized from adipose tissue, on pain and behavioral functions in mice with experimental migraine model. In this thesis, asprosine and sumatriptan were administered i.p. every other day for 9 days (days 1, 3, 5, 7 and 9) to mice in which an experimental migraine model was induced with nitroglycerin. Periorbital von-frey tests were performed on day 1 and day 9 to evaluate the mice's responses to pain, route-rod test on day 3 for motor coordination, open field test on day 5 for anxiety and depression, and object recognition test on day 7 for learning and memory. The groups of the study were as follows: healthy group, nitroglycerin-only group (control group), nitroglycerin plus asprosine group, and nitroglycerin plus sumatriptan group. When the results of the study were examined, a statistically significant decrease was found in the periorbital mechanical threshold value in mice with experimental migraine induced by nitroglycerin in the periorbital von-frey test performed on the 9th day, and in the group given sumatriptan, it was found that it reversed the effect of nitroglycerin in the periorbital von-frey test and statistically significantly increased the periorbital mechanical threshold value in mice. No statistically significant differences were observed in the other tests and groups compared in the study. In conclusion; we found that asprosine may increase the pain threshold and improve locomotor activity and behavioral functions, although not statistically significant in mice in which we created an experimental migraine model, but we think that the relationship between asprosine and pain and behavioral functions can be revealed more clearly in future more comprehensive experimental and clinical studies.