Shrinking horizons: An investigation on attitudes towards brain drain of university students in Türki̇ye through relative deprivation and social support
Daralan ufuklar: Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin beyin göçüne yönelik tutumlarının göreli yoksunluk ve sosyal destek üzerinden incelenmesi
  1. Tez No: 899292
  2. Yazar: MEHMET EMRE YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Göreli Yoksunluk, Beyin Göçüne Yönelik Tutumlar, Algılanan Sosyal Destek, Perceived Relative Deprivation, Attitudes Towards Brain Drain, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin beyin göçüne yönelik tutumlarının algılanan göreli yoksunluk seviyeleriyle olan ilişkisini ve algılanan sosyal desteğin bu ilişkideki moderatör rolünü araştırmaktır. Algılanan göreli yoksunluk, kişilerin sahip oldukları imkanları kendine yakın sosyoekonomik durumda olan akranlarıyla karşılaştırmaları ve bu karşılaştırmalar sonucunda hissettikleri yoksunluk hissini ifade etmektedir. Bugüne kadar birçok araştırma algılanan göreli yoksunluğun kişilerin hayat kalitesi üzerindeki etkilerini psikolojik iyi oluş, kendine güven, zorluklarla başa çıkabilme, hayat tatimini gibi boyutlarda ortaya koymuştur. Bu bağlamda, Türkiye'de uzun bir süredir gözlemlenen bir kavram olan beyin göçü de benzer psikolojik değişkenlerden etkilenmektedir. Beyin göçü, eğitim görmüş yüksek becerili kişilerin daha iyi hayat koşullarına kavuşmak için bulundukları ülkeden genellikle daha gelişmiş ülkelere göç etmesidir. Çalışma kapsamında ele alınan bir diğer değişken olan algılanan sosyal destek ise kişilerin yakın çevrelerinden aldıkları sosyal desteği ifade etmektedir. Bu destek birçok çalışmada, kişilerin stres ve benzeri hayata dair zorluklar karşısında hafifletici bir faktör olarak görülmüştür. Araştırma kapsamında, Türkiye'de üniversite düzeyinde aktif olarak eğitim gören vii öğrencilerinden oluşan örneklem üzerinde, kişilerin algılanan göreli yoksunluk seviyeleri arttıkça beyin göçüne yönelik tutumlarının pozitif yönde etkileneceği beklenmiştir. Buna ek olarak kişilerin algıladıkları sosyal desteğin bu ilişkide moderatör etkisi göstereceği tahmin edilmiştir. Araştırma kapsamında toplam 378 kişiden analize uygun veri toplanmıştır. Sonuçlar, ilk hipotez olan algılanan göreli yoksunluk ile beyin göçü tutumları arasındaki ilişkiyi doğrulamıştır, algılanan sosyal desteğin moderatör etkisinin ise istatistiksel öneme sahip olmadığı görülmüştür. Araştırma sonuçları ve bulguları tartışma bölümünde detaylıca tartışılmıştır. İşbu çalışmanın Türkiye'deki gençlerin beyin göçüne yönelik tutumları üzerinden önemli bir sorunun varlığına dikkat çekmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak çözüme yönelik düzenleyici önlemler alınması konusunda da hem literatüre ışık tutması hem de kurum ve kuruluşlara yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the relationship between the perceived relative deprivation and the attitudes towards brain drain among university students in Türkiye. Additionally, it aims to investigate the moderating effect of perceived social support on this relationship. Perceived relative deprivation refers to individuals comparing their opportunities with those of their nearby peers, leading to a sense of deprivation arising from these comparisons. Various studies have demonstrated the impact of perceived relative deprivation on individuals' quality of life across characteristics such as psychological well-being, self-confidence, ability to cope with difficulties, and overall life satisfaction. Brain drain, a phenomenon that has long been recognized in Türkiye, is also influenced by similar psychological variables in this particular situation. Brain drain is the migration of educated, highly skilled people from their current country to more developed countries in order to achieve better living conditions. Perceived social support, another variable discussed within the scope of the study, refers to the social support people receive from their close circle. This support has been seen in many studies as a soothing factor when people face stress and v life difficulties. Within the scope of the research, it was expected that as the perceived relative deprivation levels of the people increased, their attitudes towards brain drain would be positively affected, by the sample consisting of students actively studying at the university level in Türkiye. In addition, it was predicted that people's perceived social support would have a moderating effect on this relationship. Within the scope of the research, data suitable for analysis was collected from a total of 378 people. The results confirmed the first hypothesis, the relationship between perceived relative deprivation and brain drain attitudes, while the moderating effect of perceived social support did not appear to have statistical significance. The research results and findings are discussed in detail in the discussion section. This study aims to draw attention to the existence of an important problem through the attitudes of young people in Türkiye towards brain drain. As a result, it is expected to shed light on the literature and help institutions in taking regulatory measures for a solution.