Muhasebe meslek elemanlarının vergi mevzuatına yönelik tutumları: Burdur ili örneği
Attitudes of members of accounting profession toward the tax legislation: Case of province of Burdur
- Tez No: 899521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ APALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Accounting members, tax legislation, province of Burdur, CPA, SCPA
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırma mali müşavirlerin bürolarında çalışan muhasebe meslek elemanlarını kapsamakta ve onların vergi mevzuatı hakkındaki görüşlerini içermektedir. Meslek elemanları genel olarak vergi mevzuatına eğitim hayatlarında tanık olduklarından, mevzuat hakkında en fazla bilgi sahibi olanlar lisans mezunu olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple mevzuat hakkında bilgilenmeleri konusunda sadece mükellef değil aynı zamanda meslek elemanlarının bazılarının da konu hakkında eğitime tabi tutulmaları gerektiği düşünülmektedir. Vergi mevzuatının karmaşık yapısı bu eğitimi ve mevzuatın anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Bu sebeple mevzuatın karmaşıklığın giderilmesi ve daha anlaşılır bir dille yazılması gerektiği sonucunu da doğurmaktadır. Araştırmada muhasebe meslek elemanlarının vergi ve vergi mevzuatı hakkındaki düşünceleri, mevzuattaki değişiklikler ve mevzuata yönelik tutum ve davranışlarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma dâhilinde Burdur ilinde yer alan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) bürolarında çalışan meslek elemanlarının, vergi mevzuatına yönelik tutumları ile ilgili 6 adet tanımlayıcı, 15 adet ise amaç doğrultusunda hazırlanan ifade olmak üzere toplam 21 adet madde yer almaktadır. Toplamda 220 adet ankete muhasebe meslek elemanları tarafından geri dönüş yapılmıştır. Yapılan anketler ile birlikte muhasebe meslek elemanlarının vergi kanunlarına yönelik tutumları bireylerin cinsiyet, yaş, mezuniyet durumu, aylık ortalama geliri ve eğitimini almış olduğu kanunların etkilediği araştırma sonucunda elde edilmiştir. Vergi mevzuatının karmaşık yapıda olması, meslek elemanlarının çalışma şartlarını hem meslek elemanları açısından hem de mükellef açısından zorladığı anlaşılmaktadır. Anahtar Kelime: Muhasebe elemanları, vergi mevzuatı, Burdur ili, SMMM, YMM.
Özet (Çeviri)
The study includes members of accounting profession carrying out their duties in public accountant offices and discusses their opinions on the tax legislation. As members of profession usually witness the tax legislation during their education, they are accepted to be the bachelors with the greatest knowledge on the legislation. Therefore, it is believed that not only taxpayers, but also some of the members of profession are to be subjected to training on the legislation. Complex structure of the tax legislation makes this training and understanding of the legislation hard, which consequently necessitates writing down the legislation in a clear language to resolve its complexity. In the study, it was aimed to reveal the opinions of the members of accounting profession on taxes and tax legislation, as well as their attitudes and behaviors toward the legislation and changes in the legislation. The study included six descriptive statements, 15 statements created in line with the purpose and a total of 21 items regarding the attitudes of the members of profession carrying out their duties in the Certified Public Accountant (CPA) and Sworn-in Certified Public Accountant (SCPA) offices in the province of Burdur toward tax legislation. The members of profession responded to a total of 220 surveys. As a result of the surveys, it was found that the attitudes of the members of accounting profession toward tax acts are affected by gender, age, graduation status, average monthly income and education of individuals. Complex structure of the tax legislation compels the working conditions of the members of profession in terms of both the members and taxpayers.