Ruh sağlığı çalışanlarında duygu düzenleme becerileri, psikolojik sermaye ve mesleki benlik saygısı ile duygusal emek arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between emotion regulation skills, psychological capital, and professional self-esteem with emotional labor in mental health workers
- Tez No: 899756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Duygu Düzenleme, Psikolojik Sermaye, Mesleki Benlik Saygısı, Emotional Labor, Emotion Regulation, Psychological Capital, Professional Self-Esteem
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışmasında, ruh sağlığı çalışanlarının duygusal emek stratejilerinin yordanmasında duygu düzenleme, psikolojik sermaye ve mesleki benlik saygısının rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Duygusal Emek Ölçeği, Duygu Düzenleme Ölçeği, Psikolojik Sermaye Ölçeği ve Arıcak Mesleki Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. 243 kişiden oluşan araştırma örneklemini, ruh sağlığı alanında aktif olarak çalışan psikolog, psikiyatr ve psikolojik danışmanlar oluşturmaktadır. Değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkilerini incelemek amacıyla korelasyon analizi yapılmış; psikolojik sermaye ve mesleki benlik saygısı ile duygusal emek alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu gözlemlenmiştir. Duygusal emeğin, duygu düzenleme, psikolojik sermaye ve mesleki benlik saygısı tarafından ne kadar yordandığını incelemek için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizinden elde edilen sonuçlara göre duygu düzenleme, psikolojik sermaye ve mesleki benlik saygısı değişkenlerinin duygusal emeğin yüzeysel ve samimi davranış alt boyutlarını anlamlı bir şekilde yordadığını, derinlemesine davranışı ise yordamadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to examine the role of emotion regulation, psychological capital and professional self-esteem in predicting the emotional labor strategies of mental health professionals. Within the scope of the research, Personal Information Form, Emotional Labor Scale, Emotion Regulation Scale, Psychological Capital Scale and Arıcak Professional Self-Esteem Scale were used as data collection tools. The research sample consists of 243 people of psychologists, psychiatrists and psychological counselors actively working in the field of mental health. Correlation analysis was performed to examine the relationships of the variables with each other; It has been observed that there is a significant relationship between emotional labor and psychological capital with professional self esteem. Regression analysis was conducted to examine how much emotional labor was predicted by emotion regulation, psychological capital and professional self-esteem. The results obtained from the regression analysis indicated that the variables that are emotion regulation, psychological capital and professional self-esteem significantly predicted surface acting and genuine emotion sub-dimensions of emotional labor, while not predicting deep acting.