Çocukların sosyalleşme düzeyine yaşamın ilk 1000 gününde etki edenfaktörlerin tanımlanması
Identifying factors affecting children's socialization levels in the first 1000 days of life
- Tez No: 899869
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hasta, Mikrobiyota Zenginliği, Psikososyal Gelişim, Tamamlayıcı Beslenme, Child patient, Microbiota Diversity, Psychosocial Development, Complementary Feeding
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada 1-3 yaş arası ülkemiz çocukları ile Suriyeli çocuklar arasında doğum öyküsü, tamamlayıcı beslenme öncesi dönem, tamamlayıcı beslenme dönemi ve ilaç kullanım öyküsü gibi yaşamın ilk 1000 günündeki faktörler açısından varsa farklılıkları ortaya koymak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma, SBÜ Başakşehir Çam ve Sakura Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan 31.01.2024 tarih ve 61 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra başlatılan prospektif randomize bir klinik çalışma olarak tasarlandı. Çalışma metodolojik olarak eşit sayıda (n1=n2) katılımcı olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplamda 200 olgu dahil edilmiştir; %44'ü kız, %56'sı erkektir. Olguların yaş ortalaması 24 ay olarak belirlenmiştir. Katılımcılar, Türkiye ve Suriye uyruklu çocuklar olmak üzere eşit sayıda iki gruba ayrılmıştır. Demografik verilere göre, Suriye uyruklu çocukların ailelerinde daha yüksek doğurganlık oranı ve daha düşük eğitim seviyesi tespit edilmiştir. Türkiye uyruklu annelerin %85'i üniversite mezunu iken, Suriye uyruklu annelerin sadece %11'i üniversite mezunudur (p=0.001). Benzer şekilde, Türkiye uyruklu babaların %83'ü üniversite mezunu iken, Suriye uyruklu babaların sadece %10'u üniversite mezunudur (p=0.001). Ekonomik düzey açısından Türkiye uyruklu ailelerin %50'si iyi düzeyde iken, Suriye uyruklu ailelerin sadece %12'si iyi ekonomik düzeydedir (p=0.001). Tamamlayıcı beslenme süresi incelendiğinde, Türkiye uyruklu çocukların %57'si 6 aydan sonra tamamlayıcı beslenmeye geçmiştir; bu oran Suriye uyruklu çocuklar için %87'dir (p=0.001). Ayrıca, Türkiye uyruklu çocukların %83'ü, Suriye uyruklu çocukların %29'u 3 gün kuralına uymuştur (p=0.001). Değerlendirme ölçeklerinde, Türkiye uyruklu çocuklar, Suriye uyruklu çocuklara göre daha yüksek psikiyatrik sorun puanları ve daha yüksek dışa yönelim sorun skorları almıştır (p=0.001). Sonuç: Çalışmada, Suriye uyruklu çocukların doğum öyküsü, beslenme ve sosyoekonomik koşullar açısından Türkiye uyruklu çocuklardan farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Türkiye uyruklu çocuklar, daha yüksek psikiyatrik sorun puanları ve dışa yönelim sorun skorları almıştır. Bu bulgular, mikrobiyota zenginliği ve yaşamın ilk 1000 günündeki faktörlerin çocukların psikososyal gelişimi üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to reveal potential differences between children aged 1-3 years from our country and Syrian children regarding factors in the first 1000 days of life, such as birth history, the period before complementary feeding, complementary feeding period, and medication history. Materials and Methods: The study was designed as a prospective randomized clinical trial initiated after obtaining ethical approval from the Clinical Research Ethics Committee of SBÜ Başakşehir Çam and Sakura Training and Research Hospital on 31.01.2024, with approval number 61. Methodologically, the study was divided into two groups with an equal number of participants (n1=n2). Results: A total of 200 cases were included in the study; 44% were girls, and 56% were boys. The average age of the cases was determined to be 24 months. Participants were divided into two groups of equal numbers, consisting of Turkish and Syrian children. According to demographic data, higher fertility rates and lower educational levels were identified in families of Syrian children. While 85% of Turkish mothers were university graduates, only 11% of Syrian mothers had university degrees (p=0.001). Similarly, 83% of Turkish fathers were university graduates, compared to only 10% of Syrian fathers (p=0.001). Economically, 50% of Turkish families were at a good level, while only 12% of Syrian families were at a good economic level (p=0.001). When examining the duration of complementary feeding, 57% of Turkish children started complementary feeding after 6 months; this rate was 87% for Syrian children (p=0.001). Additionally, 83% of Turkish children and 29% of Syrian children adhered to the 3-day rule (p=0.001). In assessment scales, Turkish children had higher psychiatric problem scores and higher externalizing problem scores compared to Syrian children (p=0.001). Conclusion: The study found that Syrian children differ from Turkish children in terms of birth history, nutrition, and socio-economic conditions. Turkish children scored higher in psychiatric problem scores and externalizing problem scores. These findings suggest that microbiota diversity and factors in the first 1000 days of life have significant impacts on children's psychosocial development.