Kuzey Makedonya örme çoraplarının renk, desen, kompozisyon özellikleri
Color, pattern, and composition characteristics of knitted socks and slippers from North Macedonia
- Tez No: 901261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Makedonya, Örme Çorap, Kültürel Miras, Geleneksel Türk Sanatları, North Macedonia, Knitted Socks, Cultural Heritage, Traditional Turkish Arts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Halı-Kilim Eski Kumaş Desenleri Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, Kuzey Makedonya'nın geleneksel el örgüsü çoraplarının renk, desen ve kompozisyon özellikleri açısından incelenmiştir. Çalışmanın ana amacı, çorapların bölgenin kültürel mirasındaki yerini derinlemesine anlamak ve bu zengin geleneği gelecek nesillere aktarmaktır. Çorapların renk dağılımı incelenmesinde, çok renklilik ve desen çeşitliliği, Makedonya'nın çok kültürlü yapısını yansıtan unsurlar olarak öne çıkmıştır. Hammadde incelemeleri, özellikle yün ve sentetik ipliklerin kullanımının yaygın olduğunu göstermiştir. Ayrıca, tezde çorapların teknik detayları ve motif yerleşimleri de incelenmiş; her bir çorabın teknik özellikleri, kullanılan malzemeler ve motifler tablolaştırılarak, Kuzey Makedonya'nın örme kültüründeki teknik çeşitlilik ve estetik zenginlik belgelenmiştir. Çalışmanın ilgili bölümlerinde, Kuzey Makedonya el örmesi çoraplarının teknik incelemelerine ve Balkan kültürü hakkında kapsamlı bir literatür taramasına yer verilmiştir. Çorapların estetik özellikleri, bölgesel sembollerle ve toplumsal değerlerle güçlü bir bağlantı kurarak, bu geleneksel sanatların modern toplumlarda nasıl yaşatılabileceğine dair önemli ipuçları sunmaktadır. Bu tez, Kuzey Makedonya'nın zengin kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma çabalarına önemli bir katkı sağlamaktadır. Çalışmada, Kuzey Makedonya'nın geleneksel el örgüsü çoraplarının renk, desen ve kompozisyon özelliklerini detaylı bir şekilde incelemektedir. Çalışmanın ana amacı, bu çorapların bölgenin kültürel mirasındaki yerini derinlemesine anlamak ve bu zengin geleneği gelecek nesillere aktarmaktır. Araştırma kapsamında Üsküp, Tetova, Radoviş gibi önemli bölgeler gezilmiş ve toplamda 27 çorap örneği incelenmiştir. Bu çorapların yaş, renk, hammadde, tespit edildikleri bölgeler, fiziksel özellikler ve kullanılan desenmotif türleri çeşitli açılardan değerlendirilmiştir. Çalışmanın ilgili bölümlerinde Kuzey Makedonya geleneksel el örmesi çoraplarının teknik incelemelerine ve Balkan kültürü hakkında kapsamlı bir literatür taramasına yer verilmiştir. Çorapların estetik özellikleri, bölgesel sembollerle ve toplumsal değerlerle güçlü bir bağlantı kurarak, bu geleneksel sanatların modern toplumlarda nasıl yaşatılabileceğine dair önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis provides a detailed examination of the color, pattern, and compositional characteristics of traditional hand-knitted socks from North Macedonia. The primary objective of this study is to deeply understand the place of these socks within the cultural heritage of the region and to contribute to the preservation and transmission of this rich tradition to future generations. The research involved fieldwork in significant locations such as Skopje, Tetovo, and Radoviš, where a total of 27 sock samples were analyzed. These samples were evaluated in various aspects, including their age, color, material composition, regions of origin, physical characteristics, and the types of patterns and motifs used. In the color distribution analysis, the diversity of colors and patterns prominently reflected the multicultural nature of Macedonia. The material analysis revealed that wool and synthetic fibers were commonly used. Additionally, the thesis explores the technical details and motif placements of the socks; each sock's technical characteristics, materials used, and motifs were systematically documented, illustrating the technical diversity and aesthetic richness within North Macedonia's knitting culture. The relevant sections of the study also include technical analyses of traditional North Macedonian hand-knitted socks and a comprehensive literature review on Balkan culture. The aesthetic features of the socks, strongly connected with regional symbols and social values, offer important insights into how these traditional arts can be sustained in modern societies. This thesis makes a significant contribution to the efforts to preserve and transmit the rich cultural heritage of North Macedonia to future generations.