Kalp yetmezliği ve tip 2 diyabeti olan hastalarda yeni başlanan sodyum glukoz kotransporter-2 inhibitörlerinin ejeksiyon fraksiyonu üzerine etkisinin volüm ile ilişkisi
Newly initiated sodium glucose cotransporter-2 inhibitors in patients with heart failure and type 2 diabetes effect on volume and ejection fraction
- Tez No: 901418
- Danışmanlar: UZMAN BANU AÇMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Heart failure, type 2 diabetes, empagliflozin, dapagliflozin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu tezde amacımız tip 2 DM ve KY tanısı olan hastalarda yeni başlanan SGLT-2 inhibitörü ilaçların 0.ay, 6.ay ve 12.aylık takiplerinde hem diyabet kontrolü hem de KY'de volüm atımı sonucu hastanın EF üzerinde olumlu etkisini ve bu ilaçların hastalarda mortaliteyi azalttığını göstermektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 15.11.2022-01.05.2024 tarihleri arasında Kayseri Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrin polikliniğine diyabet regülasyonu için başvuran ve tedavilerine SGLT-2 inhibitörü eklenen, kalp yetmezliği hikayesi olan ve gönüllü onam formu (Ek 2) dolduran 59 hasta alınmıştır. Alınan bu hastalar SGLT-2 inhibitörü başlamadan önce 0.ay ve başlandıktan sonra 6.ay ve 12.ay ölçümlere çağrılarak düzenli muayene edilmiştir. Kalp yetmezliği ve tip-2 diyabet tanısı olan SGLT-2 inhibitörü başlanan 7 hasta 0.ay ölçümünden sonra, 2 hasta ise 6.ay ölçümlerinden sonra ölüm nedeni ile çalışmadan çıkarılmıştır. Çalışmaya dahil edilen Kalp yetmezliği ve tip-2 diyabeti olan 59 hastada biyoempedans cihazı ile ; Sglt-2 başlanmadan önce (0.ay) ve başlandıktan sonra(6.ve 12.aylarda) boy,kilo ve volüm durumlarına bakılmış, çizelge üzerine not edilmiş ve bunun kalp fonksiyonları üzerine etkisini araştırmak için her kontrole geldiklerinde EKO yapılıp EF leri not edilmiştir. Toplamda her hastaya 3 ölçüm yapılmıştır. Bu arada hastaların rutin tedavileri aksatılmadan devam edilmiştir. Hastalar her kontrole geldiklerinde ayrıca vital bulgular, tam kan sayımı, biyokimya, HbA1c, spot idrar, N-terminus pro-B-type natriüretik peptid( NT-proBNP) bakılmış olup not edilmiştir. Bulgular: Araştırma amacımız kapsamında toplam 59 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastaların genel yaş ortalaması 65,51 iken söz konusu ortalama kadınlarda 66,50, erkeklerde ise 65'tir. İlaç tedavisi başlanan 59 hastanın 20'si (%33,90) kadın, 39'u (%66,10) erkektir. 26 hastaya (%44,07) Empagliflozin, 33 hastaya (%55,93) Dapagliflozin tedavisi başlanmıştır. Araştırmamızda yer alan 59 hastanın %81,36'sı ilaç tedavisi başlanmadan 1 yıl önce en az bir kere hastane yatışı bulunmakta iken, söz konusu oran ilaç kullanımı başladıktan sonra 1 yıllık süreçte %3,39'a düşmüştür. Hastaların 0.ay, 6.ay ve 12.ay a göre bakılan değerleri karşılaştırıldı. Hastaların ilaç kullanımları öncesine göre(0.ay), 6.ay ve 12.aylarda EF, spot idrarda sodyum (spot Na), hemoglobin, albümin, pozitif yönde; Pro-BNB ve beden kitle indeksi(bmı) ise negatif yönde anlamlı derecede farklılık tespit edildi. Hastaların ilaç kullanımları öncesine göre(0.ay), 6.ay ve 12.aylarda sistolik ve diyastolik kan basıncı, Glomerüler filtrasyon hızı (GFR), HbA1C, BMI, sıvı yükü ve rölatif sıvı yükü değerlerinde ise anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: SGLT-2 inhibitörü kullanan KY ve T2DM olan hastaların 1 yıllık takiplerinde ef, hemoglobin, albümin ve spot idrarda sodyum düzeylerinde anlamlı bir artış yaptığı görülmüştür.ProBnp değeri, BMI ve hastaneye yatış oranlarında anlamlı bir azalış yapmaktadır. Anahtar Kelime: Kalp yetmezliği, tip 2 diyabet, empagliflozin, dapagliflozin, ef.
Özet (Çeviri)
Aim: In this thesis, we aimed to show that newly initiated SGLT-2 inhibitor drugs have a positive effect on the patient's EF as a result of both diabetes control and volume depletion in HF and that these drugs reduce mortality in patients with type 2 DM and HF in the 0-month, 6-month and 12-month follow-up. Materials and Methods: Between 15.11.2022-01.05.2024, 59 patients with a history of heart failure who were admitted to the Internal Medicine and Endocrine outpatient clinic of Kayseri City Hospital between 15.11.2022-01.05.2024 for diabetes regulation and who were added SGLT-2 inhibitors to their treatment and who filled out a voluntary consent form (Appendix 2) were included in the study. These patients were examined regularly by calling for measurements at month 0 before the start of SGLT-2 inhibitor and at 6 months and 12 months after the start of SGLT-2 inhibitor. Seven patients with heart failure and type-2 diabetes who were started on SGLT-2 inhibitors were excluded from the study because they died after the 0-month measurement and two patients died after the 6-month measurement. In 59 patients with heart failure and type-2 diabetes included in the study, height, weight and volume were measured with a bioimpedance device before (month 0) and after (months 6 and 12) SGLT-2 was started, noted on the chart and to investigate the effect of this on cardiac function, ECHO was performed at each follow-up visit and EFs were noted. In total, each patient underwent 3 measurements. In the meantime, the routine treatment of the patients was continued without interruption. Vital signs, complete blood count, biochemistry, HbA1c, spot urine, N-terminus pro-B-type natriuretic peptide (NT-proBNP) were also checked and noted at each visit. Results: A total of 59 patients were included in the study. The mean age of the patients was 65.51 years, 66.50 years for women and 65 years for men. Of the 59 patients who started drug treatment, 20 (33.90%) were female and 39 (66.10%) were male. Empagliflozin was initiated in 26 patients (44.07%) and Dapagliflozin in 33 patients (55.93%). While 81.36% of the 59 patients in our study had at least one hospitalization 1 year before the initiation of drug treatment, this rate decreased to 3.39% in the 1-year period after the initiation of drug use. The values of the patients at month 0, month 6 and month 12 were compared. There were significant positive differences in EF, spot urine sodium (spot Na), hemoglobin, albumin, pro-BNB and body mass index (BMI), and negative differences in EF, spot urine sodium (spot Na), hemoglobin and albumin at month 0, 6 and 12 compared to the pre-drug use. No significant difference was found in systolic and diastolic blood pressure, glomerular filtration rate (GFR), HbA1C, BMI, fluid load and relative fluid load values of the patients compared to pre-drug use (month 0), 6 months and 12 months. Conclusion: In the 1-year follow-up of patients with HF and T2DM on SGLT-2 inhibitors, there was a significant increase in eff, hemoglobin, albumin and spot urine sodium levels, and a significant decrease in ProBnp value, BMI and hospitalization rates.