Türkiye' de 6360 sayılı büyükşehir yasasının getirdiği olumsuzluklar ve çözüm önerileri
Negatives and solution suggestions brought by metropolitan law no. 6360 in Turkey
- Tez No: 901466
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ŞANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Büyükşehir Belediyesi, 6360 sayılı kanun, Yerel Hizmetler, Local Governments, Metropolitan Municipality, Law No. 6360, Service
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
1921 Anayasası ile hukuk sistemimize giren yerel yönetimler daha sonra 1924,1961 ve 1982 Anayasalarında da yerini alarak varlığını güvence altına almıştır. 3030 sayılı kanun ile, yetki ve sorumlulukları detaylıca düzenlenen büyükşehir belediyeleri yerel yönetim birimlerinden en kapsamlı olanıdır. Büyükşehir belediyeleri vatandaşların hizmet talepleri ve yönetim sisteminde değişiklik ihtiyacı doğrultusunda kuruluşu, yetki ve imtiyazları, görev ve sorumlulukları kanunlarla düzenlenmiştir. Son olarak 2004 senesinde yürürlüğe alınan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile büyükşehir belediyeleri ile ilgili düzenleme yapılmıştır. Yerel hizmetlerinin daha verimli sunulması ve yönetim sisteminde değişiklik ihtiyacının doğması ile 2012 senesinde kabul edilerek tamamı 2014 senesinde yürürlüğe alınan 6360 sayılı kanun ile 5216 sayılı kanunda birtakım değişiklikler yapılmıştır. Kanun koyucu bu kanun ile büyükşehir belediyelerinin yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları arttırmış, yetki sınırlarını genişletmiş, merkezi yönetimden bütçesine aldığı pay arttırılmıştır. Bu kanun ile yapılan değişiklerle amaçlanan bir kısım uygulamalar başarılı olurken, bir kısmı da başarısız olmuştur. Bu çalışma ile başarısız olan uygulamalar tespit edilerek, olumsuzluklara çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Local governments, which entered our legal system with the 1921 Constitution, later secured their existence by taking their place in the 1924, 1961 and 1982 Constitutions. According to Law No. 3030, metropolitan municipalities, whose powers and responsibilities are regulated in detail, are the most comprehensive among local government units. The establishment, powers and privileges, tasks and responsibilities of metropolitan municipalities are arranged by law in line with the service demands of citizens and the need for change in the management system. Finally, regulations regarding metropolitan municipalities were made with the Metropolitan Municipality Law No. 5216, which came into force in 2004. With the need to provide services more effectively and change the management system, some changes were made in Law No. 6360 and Law No. 5216, which were accepted in 2012 and entered into force in 2014. With this law, the legislator increased the duties and responsibilities that metropolitan municipalities should fulfill, expanded the limits of their authority, and increased the share of the budget from the central government. While some of the practices aimed at the amendments made by this law were successful, some of them were unsuccessful. In this study, unsuccessful applications will be identified and solutions to the negativities will be offered.