Dondurulmuş çözülmüş embriyo transferi yapılan hastalara intramüsküler progesteron kurtarma protokolü uygulanmasının gebelik başarısı ile ilişkisi
The relationship between pregnancy success of application of intramuscular progesterone rescue protocol to patients undergoing frozen embryo transfer
- Tez No: 901565
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: FET, Pregnancy Success, Infertility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada DÇET öncesinde, anne adaylarının progesteron seviyelerinin ölçülmesi ve intramusküler progesteron kurtarma tedavisinin gebelik başarısı üzerine etkisinin retrospektif incelenmesi amaçlandı. Hasta-Yöntem: Bu çalışmaya; 2023-2024 tarihleri arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine infertile şikâyeti ile başvuran ve tedavide DÇET yapılan 84 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya aynı kurumun 14/10/2023 tarih ve 2023000296-1 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Çalışma retrospektif bir çalışmadır. Bulgular: Yapılan çalışmaya toplamda 84 hasta dahil edilmiştir. Progesteron seviyesi 10'un altında olan hastalarda progesteron kurtarma tedavisi yapılan grup ile, progesteron 10 un üzerinde olan grup arasında gebelik sonuçları açısından anlamlı farklılık yoktur. Progesteron uygulanmasına göre PCOS tanılı (p=0,553), ek hastalığı olanlarda (p=0,487), sekonder infertilite durumu (p=0,553), progesteron seviyesine (>10mq/dl) (p=0,553) ve over rezervine (p=0,400) göre gebelik başarısı yönünden anlamlı farklılık saptanmamıştır. Progesteron kullanımı ile sigara kullanımı (p=0,459), düşük over rezervi ile sigara kullanımı (p=0,537), sigara kullanımı ile gebelik başarısı (p=0,625), infertilite süresi ile DÇET başarısı (p=0,856), gebelik başarısı ile erkek yaşı (p=0,363) ve kadın yaşı (p=0,623), gebelik başarısı ile VKI (p=0,623) arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamızda DÇET yapılan kadınlarda progesteron kurtarma tedavisinin uygulamasının, sigara kullanımının, vücut kitle indeksinin (VKİ), erkek yaşının ve infertilite süresinin gebelik başarısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Verilerimiz, bu faktörlerin gebelik başarısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmadığını göstermiştir. Ancak, literatürdeki benzer çalışmalar, uzun süreli infertilitenin ve diğer faktörlerin gebelik sonuçları üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini öne sürmektedir. Bu bulgular, infertilite tedavilerinde daha kişiselleştirilmiş yaklaşımlar ve daha geniş örneklem gruplarında ileri çalışmaların gerekliliğini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimeler; DÇET, Gebelik Başarısı, İnfertilite
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of measuring progesterone levels and implementing intramuscular progesterone rescue therapy on pregnancy success in women undergoing frozen-thawed embryo transfer (FET). Patients and Methods: The study included 84 patients who underwent FET at the Department of Obstetrics and Gynecology, Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine, between 2023 and 2024 due to infertility. Ethical approval for the study was obtained from the institution (dated 14/10/2023, no. 2023000296-1). This was a retrospective study. Results: A total of 84 patients participated in the study. No significant differences were observed in pregnancy outcomes between patients with progesterone levels below 10 ng/mL who received Progesteron rescue therapy and those with progesterone levels above 10 ng/mL. Pregnancy success did not show a statistically significant difference with respect to Progesteron administration in patients diagnosed with PCOS (p = 0.553), patients with comorbidities (p = 0.487), secondary infertility (p = 0.553), progesterone levels (>10 ng/mL) (p = 0.553), or ovarian reserve (p = 0.400). Additionally, no significant relationships were found between Progesteron administration and smoking status (p = 0.459), diminished ovarian reserve and smoking (p = 0.537), smoking and pregnancy success (p = 0.625), infertility duration and FET success (p = 0.856), pregnancy success and male age (p = 0.363), female age (p = 0.623), or body mass index (BMI) (p = 0.623). Conclusion: In this study, we investigated the effects of progesterone rescue therapy, smoking, BMI, male age, and infertility duration on pregnancy success in women undergoing FET. The findings revealed no statistically significant impact of these factors on pregnancy success. However, similar studies in the literature suggest that prolonged infertility and other factors may significantly influence pregnancy outcomes. These findings underscore the need for more personalized approaches in infertility treatments and further research with larger sample sizes.