Termokromik malzeme içeren poli (vinil klorür)(PVC) liflerinin üretimi ve karakterizasyonu
Fabrication and characterization of thermochromic material containing poly (vinyl chloride)(PVC) fibers
  1. Tez No: 902146
  2. Yazar: AYBÜKE SULTAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE AYLİN KARAHAN TOPRAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(vinil klorür), Termokromik malzeme, Elektroeğirme, Polimer, Lifler, Poly(vinyl chloride), Thermochromic materials, Electrospinning, Polymer, Fibers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada elektroeğirme yöntemi ile poli(vinil klorür) (PVC) lifleri ve termokromik malzeme (TM) içeren PVC liflerinin üretimi gerçekleştirilmiştir. Farklı oranlarda termokromik malzeme içeren liflerin optimum üretim koşulları belirlenmiş ve optimum koşullarda üretilen lifler karakterize edilmiştir. Optimizasyonda dikkate alınmış değişkenler çözgen türü, polimer konsantrasyonu ve elektroeğirme koşullarıdır. PVC lif üretiminde en çok kullanılan dimetilformamid (DMF) ve tetrahidrofuran (THF) çözgenleri tek olarak ve 50/50 oranında karıştırılarak eğirme çözeltileri hazırlanmış ve PVC liflerinin üretimi eğirme çözeltisi, besleme hızı ve uygulanan voltaj parametreleri göz önünde bulundurularak optimize edilmiştir. En optimum eğirme çözeltisinin içine TM %5-30 gibi farklı konsantrasyonlarda ilave edilmiştir. Üretilen liflerin morfolojik, mekanik, termal, termal boyutsal kararlılık ve renk değişim özellikleri incelenmiş ve malzemenin sıcaklık sensörü olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, poly(vinyl chloride) (PVC) fibers and PVC fibers containing thermochromic material (TM) were produced by electrospinning method. The optimum production conditions of fibers containing different proportions of thermochromic material were determined and the fibers produced under optimum conditions were characterized. Variables taken into account in optimization are solvent type, polymer concentration and electrospinning conditions. Spinning solutions were prepared by mixing dimethylformamide (DMF) and tetrahydrofuran (THF) solvents, which are the most commonly used in PVC fiber production, individually and in a 50/50 ratio. The production of PVC fibers was optimized considering the parameters of the spinning solution, feed rate and applied voltage. Thermochromic material was added into the most optimum spinning solution at different concentrations such as 5-30%. The morphological, mechanical, thermal, thermal dimensional stability and color change properties of the fibers were examined and the usability of the material as a temperature sensor was investigated.