Türkiye Cumhuriyeti'nde engellilere yönelik çalışmalar (1950-2000)
Studies for disabled people in the Rebuplic of Turkey (1950-2000)
  1. Tez No: 902177
  2. Yazar: SELMAN DEVECİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAŞİM ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Engelli Politikaları, Engelli Hakları ve Hükümet Politikaları, Disability, Disability Policies, Disability Rights and Government Policies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE ENGELLİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR (1950-2000) Selman DEVECİOĞLU Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans, Eylül 2024 Danışman: Doç. Dr. Haşim ERDOĞAN ÖZET Bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan iyilik halinin, toplumdaki her birey için zorunluluk olduğu günümüzde, sakatların korunarak toplumsal bütünleşmenin sağlanması sosyal devlet olmanın en önemli ön koşulu olarak gösterilebilir. Engellilik, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli kamu politikaları arasında yer almaktadır. Dünya genelinde gerek tarihsel süreçte gerekse günümüzde hükümetlerin önemli kozları arasında engellilere yönelik politikaları yer almış olmasına rağmen somut adımların atıldığını söylemek oldukça zordur. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye Cumhuriyeti'nde 1950-2000 tarihleri arasında Engellilere Yönelik Çalışmalarının incelenmesidir. Engelli bireylerin mevcut sorunları dikkate alındığında, engelli sorunlarının yalnızca bireysel olmadığı, ek olarak, tıbbi sorunlar, sosyal, ekonomik ve kültürel sorunlarının olduğu bilinmektedir. Çalışma sonucunda, incelenen dönemde engellilere yönelik önemli adımların tam olarak atıldığını söylemek pek mümkün olmasa da özellikle 1990'dan sonra ülkemizde engellilere yönelik politikaların şekillenerek, kurumsal yapılanmanın oluştuğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
STUDIES FOR DISABLED PEOPLE IN THE REBUPLIC OF TURKEY (1950-2000) Selman DEVECİOĞLU Nevşehir Hacı Bektaş Veli University, Institute of Social Sciences Depertment of History, Master's thesis September, 2024 Supervisor: Associate professor Haşim ERDOĞAN ABSTRACT Today, where physical, spiritual and social well-being is a necessity for every individual in society, ensuring social integration by protecting disabled people can be shown as the most important prerequisite for being a social state. It is known that disability is among the important public policies in our country, as well as all over the world. Although policies towards disabled people have been among the important trump cards of governments both historically and today, it is very difficult to say that concrete steps have been taken. The main purpose of this study is to examine the policies of governments towards disabled people from the Republican period to our recent history. Considering the current problems of disabled individuals, it is known that disability problems are not only individual, but also medical, social, economic and cultural problems. As a result of the study, although it is not possible to say that important steps were taken towards disabled people in the period examined, it was observed that especially after 1990, policies towards disabled people were shaped and institutional structuring was formed in our country.