Klamidyal Konjunktivit'te sitolojik teşhis yönteminin topikal Tetrasiklin oral Eritromisin ve Azitromisin tedavi grupları sonuçlarında direkt immünofluoreans yöntemle karşılaştırılması
Cytologic evaluation and the comparison of the results of topical Tetracyclin-oral Erythromycin and Azithromycin treatment groups with direct immunofluorescence technique in chlamydial conjunctivitis
  1. Tez No: 90224
  2. Yazar: GÜLHAN SOYALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJAT UÇANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: DIF-A.eritromisin, Klamidyal konjunktivit, oral tek doz azitromisin tedavi, sitolojik teşhis, Chlamydial conjunctivitis, cytologic diagnosis, DIF-A, erythromycin, oral single dose azithromycin treatment
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
66 ÖZET Klamidyal Konjunktivit'te Sitolojik Teşhis Yönteminin Topikal Tetrasiklin-Oral Eritromisin ve Azitromisin Tedavi Grupları Sonuçlarında Direkt immunofluoresans Yöntemle Karşılaştırılması. Bu çalışmada, günümüzde önemli bir göz hastalığı sorunu ve ülkemizde sıklıkla önlenebilir körlüğün başlıca nedenlerinden olan klamidyal konjunktivit'in teşhisinde Direkt İmmuno fluoresans Antikor (DIF-A) yöntemi, sitolojik boyama yöntemiyle karşılaştırılmış ve infeksiyonu belirlenen hastalarda tetrasiklin + eritromisin ile tetrasiklin + tek doz azitromisin tedavisi uygulama sonuçları yine bu yöntemle değerlendirilmiştir. Bu amaçla Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Polikliniğine konjunktivit şikayeti ile baş vuran 200 hastadan alınmış kazıma-yayma preparatları May-Grünwald, Giemsa ve DIF-A boyama yöntemleri ile incelenmiştir. Klamidyal konjunktivit teşhisi konulan hastalara iki ayrı grup olarak topikal tetrasiklin + oral eritromisin ve topikal tetrasiklin + oral azitromisin tedavisi uygulanmış ve 8 hafta sonra sonuçlar aynı yöntemle değerlendirilmiştir. 48 hasta örneğinde (%24) klamidya etkeninin saptanmasında DIF-A yönteminin özgüllüğünün %76, duyarlılığınınsa %100 olduğu belirlenmiştir. Tedavi sonuçlarının DIF-A yöntemi ile yapılan değerlendirilmesinde, eritromisin uygulaması 19/24 hastada %79.6 oranında başarılı olurken bu oran tek doz azitromisin kullanımında 24/24 hastada %100 olarak bulunmuştur. Çalışma sonuçları bizi klamidyal konjunktivit teşhisinde DIF-A tekniği gibi antijenik araştırmalara imkan veren yöntemlerin klasik sitolojik yöntemlerin yerini alması gerekliliği yanında tedavide 6 hafta süreli oral eritromisin kullanımındaki hasta uyumsuzluğunun tek doz azitromisin kullanımı ile ortadan kaldırılabileceği ve etkili bir eradikasyonun sağlanabileceği kanısına vardırmıştır.
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY Cytologic Evaluation and the Comparison of the Results of Topical Tetracyclin-oral Erythromycin and Azithromycin Treatment Groups With Direct Immunofluorescence Technique in Chlamydial Conjunctivitis This study demonstrates a diagnostic and therapeutic approach towards a preventable blinding infection called chlamydial conjunctivitis. Direct Immunofluorescence Antibody (DIF-A) cytology is means of comparison for two different treatment regimens. Following detection of the infection two groups of patients are given tetracyclin and erythromycin versus single dose oral azithromycin. Therefore, the conjunctival epithelial scrapings that were 200 patients with chronic conjunctivitis complain, attending Ankara Numune Training and Research Hospital is evaluated by May-Griinwald, Giemsa and DIF-A staining. The patients with chlamydia positive were divided in two groups and they are treatment with topical tetracyclin+oral erythromycin and topical tetracyclin+oral azithromycin single dose. Following 8 weeks of therapy both groups are reevaluated by staining and immunofluorescence microscopy. In 48 patient samples (24%), chlamydia antigen detected by DIF-A where sensivity was(100%) and specificity (76%). The discussion demonstrated that 19/24 patients using erythromycin (79.6%) were cured where 24/24 patients taking single dose azithromycin were cured (100%). The conclusion of this study enabled effective use of DIF- A technique in diagnosis of the chlamydia antigen as a new modern approach in comparison of cytologic techniques. The use of single dose azithromycin as a new treatment modality seems to be an effective and eradicative approach for this blinding eye disease.