Kedi ve köpeklerde Malassezia pachydermatis'in varlığı
The occurence of Malassezia pachydermatis in cats and dogs
  1. Tez No: 902352
  2. Yazar: ALI AZARBAIJANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İzolasyon, Kedi, Köpek, Malassezia pachydermatis, Otitis eksterna, Cat, Dog, İsolation, Malassezia pachydermatis Otitis externa
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Kedi ve Köpeklerde Malassezia pachydermatis'in Varlığı Malassezia pachydermatis kedi ve köpeklerde otitis eksternaya neden olan zoonotik özellikli bir mayadır. Bu tez çalışmasında, otitis eksternalı kedi ve köpeklerde Malassezia pachydermatis'in varlığı ve izolasyon sıklığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, Ekim 2023- Haziran 2024 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniklerden mikrobiyolojik muayene için Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'na gönderilen otitis eksternalı kedi ve köpeklere ait 42 adet kulak svabı kullanılmıştır. Mikolojik kültür için svap örnekleri Sabouraud Dekstroz Agar'a (Oxoid, UK) ekilmiştir. Izolasyon ve identifikasyonu yapılan Malassezia pachydermatis'ler izole edildikleri hayvan türü ve özelliklerine göre sınıflandırılarak varlığı ve izolasyon sıklığı ortaya konulmuştur. Çalışma sonucunda elde edilmiş bulgular açısından otitis eksternalı kedi ve köpeklerde Malassezia pachydermatis'in varlığı ve izolasyon sıklığı ortaya koyulmuştur, bu sonuçlara göre toplam 42 kulak svabından 27 kulak svabı köpeklerden ve 15 kulak svabı kedilerden izole edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Malassezia pachdermatis'in varlığı ve izolasyon sıklığının oranı hayvan türü açısından köpeklerde kedilere göre daha yüksektir ve köpeklerde yaygın bir şekilde görünmektedir. Toplam 42 kulak svabının izolasyonu yapıldıktan sonra 12 adet Malassezia pachydernatis etkeni izole edilmiştir. Otitis eksternalı kedi ve köpeklerde Malassezia pachydermatis'in varlığı ve izolasyon sıklığı İlkbahar mevsiminde ve özellikle Mart ayında en sık şekilde görülmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Occurence of Malassezia pachydermatis in Cats and Dogs Malassezia pachydermatis is a zoonotic yeast that causes otitis externa in cats and dogs. In this thesis study, it was aimed to reveal the presence and isolation frequency of Malassezia pachydermatis in cats and dogs with otitis externa. Within the scope of the study, 42 ear swabs of cats and dogs with otitis externa were used, which were sent to the Department of Microbiology for microbiological examination from Ankara University Faculty of Veterinary Medicine clinics between October 2023 and June 2024. Swab samples were plated on Sabouraud Dextrose Agar (Oxoid, UK) for mycological culture. Isolated and identified Malassezia pachydermatis were classified according to the animal species and characteristics from which they were isolated, and their presence and isolation frequency were revealed. In terms of the findings obtained as a result of the study, the presence and isolation frequency of Malassezia pachydermatis in cats and dogs with otitis externa were revealed. According to these results, out of a total of 42 ear swabs, 27 ear swabs were isolated from dogs and 15 ear swabs were isolated from cats. According to the results obtained, the presence and isolation frequency of Malassezia pachdermatis is higher in dogs than cats in terms of animal species and appears to be common in dogs. After isolating a total of 42 ear swabs, 12 Malassezia pachydernatis agents were isolated. The presence and frequency of isolation of Malassezia pachydermatis in cats and dogs with otitis externa were most frequently observed in the spring and especially in March.