Pet hayvanlarında yaygın görülen mantar enfeksiyonlarının PCR ile doğrulanması ve antifungal duyarlılıklarının belirlenmesi
PCR confirmation of common fungal infections in pet animals and determination of antifungal susceptibility
  1. Tez No: 938143
  2. Yazar: GÜLŞEN EDA AKSAY BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antifungal direnç, genotiplendirme, pet hayvanları, zoonotik fungal enfeksiyonlar, Antifungal resistance, dermatophytes, genotyping, pet animals, zoonotic fungal infections
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Evcil hayvanlardan alınan deri, kıl ve sürüntü örnekleri kullanılarak mantar enfeksiyonlarının mikrobiyolojik ve moleküler yöntemle tanımlanması ile antifungal duyarlılıklarının değerlendirilmesini amaçlanan bu çalışmada, toplamda 60 kedi, 29 köpek, 5 tavşan ve 4 kuş hasta incelendi. Kedilerin ve tavşanların %40'ını dişi, %60'ını erkek hastalar, köpeklerin %41,38'ini dişi, %58,62'sini erkek hastalar, kuşların %25'ini dişi %75'ini erkek hastalar oluşturdu. Hastaların %45,92'sini 2 yaşından genç hastalar oluşturdu. 98 örnekte, %10 KOH testi ile 80 numunede (%81,63) fungal etken varlığı tespit edildi ve Wood lambası muayenesinde 44 dermatofit şüpheli hastanın 30'unda dermatofit varlığı gözlendi. Bakteriyoskopik analizler sonucunda Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes gibi dermatofit türlerinin yanı sıra Aspergillus spp. Candida spp. ve Malassezia pancydermatis gibi patojenler yer almıştır. İzolatlardan 65 tanesi PCR analizi için işleme alınarak, Aspergillus spp. şüpheli izolatlardan %40'ı Aspergillus flavus, %33,3'ü Aspergillus niger olarak doğrulanmış; Trichophyton spp. şüpheli izolatlardan %28,57'si Trichophyton mentagrophytes olarak, Microsporum spp. şüpheli izolatlardan da %21,43'ü Microsporum canis olarak doğrulandı. İn vitro antifungal duyarlılık testleri sonucunda, Aspergillus spp. şüpheli bütün izolatlar için ekonazol'ün geniş zon çapı ile antifungal etkisinin yüksek olduğu belirlendi. M. canis şüpheli izolatlar için, flukonazol ve ekonazol'ün yüksek duyarlılık gösterdiği, T. mentagrophytes şüpheli izolatlar için ise ekonazol, klotrimazol ve mikonazol'ün yüksek etkinlik gösterdiği belirlendi. Ayrıca Candida spp. izolatlarının flukonazole karşı dirençli olduğu tespit edildi. Bu bulgular, evcil hayvanların fungal enfeksiyonlarının tanısında moleküler yöntemlerin ve antifungal duyarlılık testlerinin önemini ortaya koyarak, tanı ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesi için veriler sunmaktadır. Tek Sağlık yaklaşımı kapsamında, bu çalışma hayvan sağlığı ve insan sağlığının birbirine olan bağımlılığını vurgulamaktadır. Evcil hayvanlarda gözlemlenen mantar enfeksiyonları, potansiyel zoonotik riskler nedeniyle halk sağlığını doğrudan etkileme potansiyeline sahiptir. Mantar enfeksiyonlarının doğru tanısı, etkili tedavi stratejileri geliştirilmek ve enfeksiyonun yayılmasını önlenmek, veteriner hekimler ve tıp uzmanları için büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, which aimed to identify fungal infections using microbiological and molecular methods and to evaluate antifungal susceptibilities from skin, hair, and swab samples collected from pets, a total of 60 cats, 29 dogs, 5 rabbits, and 4 birds were examined. Among the cats and rabbits, 40% were female and 60% were male; among the dogs, 41.38% were female and 58.62% were male; and among the birds, 25% were female and 75% were male. Patients younger than 2 years of age accounted for 45.92% of the cases. In 98 samples, fungal elements were detected in 80 samples (81.63%) by 10% KOH test, and in Wood's lamp examination, dermatophyte presence was observed in 30 out of 44 dermatophytesuspected cases. Bacterioscopic analyses identified not only dermatophyte species such as Microsporum canis and Trichophyton mentagrophytes, but also other pathogens like Aspergillus spp., Candida spp., and Malassezia pachydermatis. A total of 65 isolates were processed for PCR analysis. Among the isolates suspected to be Aspergillusspp., 40% were confirmed as Aspergillus flavus and 33.3% as Aspergillus niger; among the isolates suspected to be Trichophyton spp., 28.57% were confirmed as Trichophyton mentagrophytes; and among the isolates suspected to be Microsporum spp., 21.43% were confirmed as Microsporum canis.Based on the results of in vitro antifungal susceptibility tests, econazole demonstrated the highest antifungal activity with broad zone diameters against all Aspergillus spp.-suspected isolates. For M. canis-suspected isolates, both fluconazole and econazole showed high susceptibility, while for T. mentagrophytes-suspected isolates, econazole, clotrimazole, and miconazole exhibited high efficacy. Additionally, it was determined that Candida spp. isolates were resistant to fluconazole. These findings highlight the importance of molecular methods and antifungal susceptibility testing in the diagnosis of fungal infections in pets, providing data to support the development of diagnostic and treatment strategies. Within the framework of the One Health approach, this study emphasizes the interconnectedness of animal and human health. Fungal infections observed in pets have the potential to directly impact public health due to their zoonotic risk. Accurate diagnosis of fungal infections, development of effective treatment strategies, and prevention of the spread of infections are of great importance for both veterinary and medical professionals.