Metanolün genotoksik ve sitotoksik etkilerinin araştırılması
Investigation of genotoxic and cytotoxic effects of methanol
  1. Tez No: 902361
  2. Yazar: AYLİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN DUYDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Comet testi, DNA hasarı, Metanol genotoksisitesi, Sitotoksisite, V79 hücreleri, Comet assay, Cytotoxicity, DNA damage, Methanol genotoxicity, V79 cells
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
İnsanların günlük yaşantılarında pek çok farklı yol ile metanole maruz kalmaları mümkündür. Bunlardan en önemlileri her gün aldığımız gıdalardır. Taze meyve ve sebzeler, meyve suları, fermente içecekler ve aspartam içeren alkolsüz diyet içecekler insanlar için önemli birer metanole maruz kalma kaynaklarıdır. Metanol insanlarda orta ile yüksek düzeyde toksik etki gösterebilme potansiyeline sahiptir ve toksik etkilerini iki ana sebep altında toplamak mümkündür. Birincisi, methanol santral sinir sistemi (SSS) üzerindeki depresan etkisi nedeniyle ölümcül olabilir. İkincisi ise, metanolün alkol dehidrogenaz enzimi vasıtasıyla Formaldehide sonrasında da formaldehid dehidrogenaz enzimi vasıtasıyla formik asite metabolize olmasından kaynaklanmaktadır. Bu metabolizma esnasında ortaya çıkan her iki metabolit de son derece toksiktir. Ancak bu çalışmada metabolitlerinin değil doğrudan doğruya metanolün kendisinin DNA hasarı oluşturma potansiyelinin olup olmadığının belirlenmesi hedeflenmiştir. Çünkü metanolün kendisinin genotoksik olup olmadığına dair çalışmalar oldukça kısıtlı ve tartışmalıdır. Yapmayı hedeflemiş olduğumuz çalışma tartışmalı olan bu konuda yeni verilerin elde edilmesini sağlayacak ve bu yolla uluslararası literatüre katkı sağlayacaktır. Bu amaçla V79 hücre hattında metanolün sitotoksik ve genotoksik etkileri (Comet testi) incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Humans can be exposed to methanol in many different ways daily. The most important sources of methanol exposure for humans in daily life are foods. Fresh fruits and vegetables, fruit juices, fermented beverages, and non-alcoholic diet drinks containing aspartame are important sources of methanol exposure for humans. Methanol has the potential to have moderate to high toxic effects in humans, and its toxic effects can be classified under two main headings. The first one is, methanol can be fatal due to its depressant effect on the central nervous system (CNS). The second pathway of methanol toxicity is through their metabolites. Metaol is metabolized to formaldehyde by the alcohol dehydrogenase enzyme and then to formic acid by the formaldehyde dehydrogenase. Both metabolites formed in this metabolic pathway are extremely toxic. However, this study aimed to determine the genotoxic effects of methanol. The genotoxic effects of the metabolites of methanol are not within the scope of this stıudy. Studies on methanol genotoxicity are quite limited and controversial. The study we aim to conduct will enable new data to be obtained on this controversial subject and thus contribute to the international literature. For this purpose, the cytotoxic and genotoxic effects of methanol (Comet test) have been examined in the V79 cell line.