Kırşehir Abdallarının hayat tarzında Bektaşiliğin yeri
The place of bektashism in the lifestyle of Kirşehi̇r Abdals
- Tez No: 902404
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRULLAH FATİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir Abdalları, Abdallar, Alevilik-Bektaşilik, İnanç, Kırşehir Abdals, Abdals, Alevism-Bektashism, Belief
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kırşehir, Abdal topluluklarına ev sahipliği yapması bakımından Anadolu'nun önemli kültür merkezlerinden birisidir. Büyük bir kültürel mirasın taşıyıcısı olan Abdallık geleneği farklı yönleriyle önemli bir kültürel ve dini olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Kırşehir'de ikamet eden 'Abdallarda' Bektaşi geleneğinin izlerini ortaya çıkarmaktır. Abdalların hayatın çeşitli safhalarında, tabiat olaylarında, ateş ve hayvan kültlerinde, ziyaret ettikleri yerlerde, müziklerinde bulunan dini motiflerde, inanç ve uygulamalarının yanı sıra ibadetlerine yönelik din anlayışları ve davranışlarına etki eden Bektaşi geleneğinin izleri Kelam ve İtikadi İslam Mezhepleri alanında incelenerek verilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın veri kaynaklarını ise görüşme sağladığımız Abdallar oluşturmaktadır. Çalışmamızı nitel araştırma desenlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma verileri ise içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Görüştüğümüz Abdalların inanç ve uygulamalarını ayrı bir din veya mezhep olarak görmememize rağmen içinde bulundukları toplumun etkisi ile sünnileşme artmış olsa da hala evlerinde bulunan bir takım ikonik fotoğraf ve nesneler ile Bektaşi geleneğinin derin izlerini taşıdıkları görülmektedir. Araştırmamızın sonucunda Kırşehir Abdallarının hayat tarzında Bektaşi unsurlarının izlerini tespit edilmiştir. Yapılan bu araştırma da Kırşehir Abdallarının inancı ve kültürel yapı üzerindeki değişiklikler incelenmiştir. Bu değişikliklere neden olan tasavvufi akımlardan 'Bektaşilik' içerisinde eriyerek bir takım izlerini bırakmış olması gösterilirken aynı zamanda içinde yaşadıkları sünni toplumun etkisi de göz ardı edilmemektedir.
Özet (Çeviri)
Kırşehir, an important cultural hub in Anatolia, is renowned for its Abdal communities. The Abdal tradition, a custodian of a significant cultural heritage, presents itself as a vital cultural and religious phenomenon with various facets. This study aims to elucidate the traces of the Bektashi tradition among the Abdals residing in Kırşehir. The research examines the influence of the Bektashi tradition on the Abdals' religious motifs found in their music, beliefs, practices at different life stages, natural events, fire and animal cults, places of visitation, as well as their worship practices and behaviors. The primary data sources for this research are the Abdals with whom interviews were conducted. The study employs a qualitative research design, utilizing the interview method. The collected data were analyzed using content analysis. Although we do not perceive the beliefs and practices of the Abdals as constituting a distinct religion or sect, it is observed that, despite the increasing trend of Sunnification influenced by the surrounding society, they still retain profound traces of the Bektashi tradition, as evidenced by certain iconic photographs and objects found in their homes. The findings of the study reveal that elements of the Bektashi tradition are present in the lifestyle of the Kırşehir Abdals. This research investigates the changes in the belief systems and cultural structure of the Kırşehir Abdals, attributing these changes to the influence of Sufi movements, particularly Bektashism, while also considering the impact of the Sunni society in which they reside.